Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 11:47
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Χρ. Σταϊκούρας: Πάγος στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ

«Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ»

Χρ. Σταϊκούρας: Πάγος στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ

Πάγο στα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα αφορούν την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. 

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υφίσταται οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ» δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά». 

Κάλεσε δε, τις επιχειρήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις, παραπέμποντας στις μειώσεις φόρων που είχαν ανακοινωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.  

Την ίδια ώρα, πάντως, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους ή τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς να εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός από τον Ιανουάριο.  

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις σχετικά με το ύψος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Τέλος, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης των κλάδων, οι οποίοι θα έχουν δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους. 

Υπενθυμίζεται ότι παράθυρο για μείωση στον ΦΠΑ είχε αφήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε πού πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε πού πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα και αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας». 

Στο μεταξύ, για τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει άνω του 5% (αύριο οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ) και οι καταναλωτές βλέπουν τις ανατιμήσεις να αποτυπώνονται όλο και περισσότερο στα εβδομαδιαία τους ψώνια.  

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα που αφορούν την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Παράλληλα έχει επεκταθεί και ο μειωμένος ΦΠΑ (13%) στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο. 

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Αυξήσεις-φωτιά σε βασικά είδη από τα μέσα Ιανουαρίου

Έμποροι και καταναλωτές στις συμπληγάδες πανδημίας και ακρίβειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News