Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 10:21
BUSINESS & FINANCE

Ενεργειακή κρίση: Στα 39 ευρώ η επιδότηση του ρεύματος για τον Φεβρουάριο

Ενεργειακή κρίση: Στα 39 ευρώ η επιδότηση του ρεύματος για τον Φεβρουάριο

Στα 39 ευρώ διαμορφώνεται η μέση επιδότηση στην τιμή του ρεύματος ανά νοικοκυριό που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος για τον Φεβρουάριο ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις σχετικές ενισχύσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση από τις αρχές της ενεργειακής κρίσης πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.   

Όπως και τον Ιανουάριο η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/MWh και οι κατανάλωση από 151-300 KWh με 110 ευρώ/MWh. Έτσι, η μέση ενίσχυση για τον Φεβρουάριο, διαμορφώνεται στα 39 ευρώ το μήνα έναντι 42 ευρώ τον Ιανουάριο.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η μέση επιδότηση είναι 51 ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 300 KWh από 180 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, ενώ δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη κατηγορία το κριτήριο της πρώτης κατοικίας. Με 170 ευρώ/MWh θα επιδοτηθούν και οι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης. 

Οι νέες επιδοτήσεις έχουν ήδη αποσταλεί με επιστολή στους προμηθευτές ρεύματος από την Δευτέρα για να αρχίσουν να τις περνάνε στις τιμολογήσεις τους.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου και τάσης, η επιδότηση παραμένει στο ποσό των 65 ευρώ/MWh. 

Σε ό,τι αφορά τη συνολική ενίσχυση των καταναλωτών για το φυσικό αέριο, αυτή διαμορφώνεται στα 40 ευρώ/MWh, με το συνολικό ύψος του μέτρου στα 47 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σε 20 ευρώ/MWh ανέρχεται η επιδότηση του φυσικού αερίου, ενώ επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ παρέχεται από τη ΔΕΠΑ στους πελάτες της. 

Σε ό,τι αφορά τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το ύψος του μέτρου διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης την παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» έως τις 15 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις. 

Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα αντικατάτασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο, και θα επιδοτεί την αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών ανά νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ενεργειακή κρίση: Οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου και ο τελικός «λογαριασμός» των 2 δισ. ευρώ

Τα πυρηνικά της Γαλλίας βάζουν «φωτιά» στις τιμές ρεύματος

Γ. Οικονόμου: Και τον Φεβρουάριο 400 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις λογαριασμών ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News