BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος: Τα επόμενα βήματα για τα μέτρα στήριξης

Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος: Τα επόμενα βήματα για τα μέτρα στήριξης

Μία πρώτη εικόνα για το πού κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα έχει το οικονομικό επιτελείο αύριο, Τετάρτη, καθώς η Eurostat θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα). Στις 15 Φεβρουαρίου αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου από την ΕΛΣΤΑΤ.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται στα ίδια υψηλά επίπεδα τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ΙΟΒΕ, πάντως, στις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία επισημαίνει πως η εξέλιξη του πληθωρισμού θα έχει κεντρική οικονομική και πολιτική σημασία, καθώς αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι αναμενόμενες όταν οι οικονομίες ανακάμπτουν έντονα μετά από βαθιά ύφεση και η ζήτηση αυξάνεται. 

Μπορεί, όμως, να οδηγήσουν -όπως αναφέρει- σε ισχυρή και επικίνδυνη ανοδική περιδίνηση τιμών και μισθών που θα υποσκάψει την πραγματική ανάπτυξη. Οπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, θα συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες να βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό αλλά δύσκολα θα δούμε πληθωρισμό κοντά στο 7%, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και ένα τέτοιο σενάριο.

Πονοκέφαλος οι τιμές ενέργειας  

Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί η πορεία των διεθνών τιμών  ενέργειας. Το πετρέλαιο βρίσκεται κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το φυσικό αέριο κινείται κοντά στην περιοχή των 85 ευρώ ανα μεγαβατώρα. 

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, πάντως, είναι αυτές που «καίνε» περισσότερο τις επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά. Σύμφωνα και με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, οι τιμές στην ενέργεια αναμένεται να αποκλιμακωθούν το δεύτερο εξάμηνο.

Παρόλα αυτά, η  μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έκλεισε στα 226 ευρώ τον Ιανουάριο, πολύ υψηλότερα από ότι αναμενόταν. Ο Φεβρουάριος ξεκινά υψηλότερα σήμερα, με τη τιμή ρεύματος να βρίσκεται   στα 229 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση στις τιμές χονδρικής είναι άνω του 300%. 

Νέα μέτρα στήριξης και Φεβρουάριο

Προφανώς και η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές έτσι θα προχωρήσει και αυτό το μήνα σε νέες επιδοτήσεις, με τις ανακοινώσεις να γίνονται τις επόμενες ημέρες. Ήδη, πάντως, από χθες το βράδυ, ο Κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να ανεβάσει τον πήχη της επιδότησης στο 75% στις επιχειρήσεις, αλλά με την εισαγωγή κλαδικών κριτηρίων, έτσι ώστε να  βοηθηθούν περισσότερο οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις. 

Η έγκριση του σχεδίου, όπως και τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν, είναι υπό συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Σκρέκας: Τρεις δράσεις ανακούφισης των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση

Πληθωρισμός: Πόσο κοστίζει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Χρ. Σταϊκούρας: Και τον Φεβρουάριο η στήριξη για ρεύμα και φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News