ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουντώνει» ο πληθωρισμός: Νέα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

«Φουντώνει» ο πληθωρισμός:  Νέα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

Νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών για μια σειρά προϊόντων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι αντιμέτωποι τόσο με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όσο και με φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.

Σήμερα η Eurostat ανακοινώνει τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και έτσι το οικονομικό επιτελείο θα έχει την πρώτη εικόνα για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Στις 13 Ιανουαρίου αναμένονται και τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί άνω του 5% για τον Δεκέμβριο έναντι 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Το «στίγμα» των αυξήσεων πάντως έχουν δώσει ήδη αρκετοί δείκτες, με τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο να καταγράφει ενίσχυση 24,5%, δείχνοντας νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Πονοκέφαλος η πορεία των τιμών στην ενέργεια

Οξύτερο αλλά παροδικό το φαινόμενο, λένε στο οικονομικό επιτελείο, με τις τιμές στην ενέργεια να αναμένεται να αποκλιμακωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και των προϊόντων λίγο νωρίτερα. 

Πάντως, οι μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται πως ήταν παροδικές, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου επανήλθε στα 98€/ΜWh ενώ και οι τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα κινείται στα 229,27€/MWh, με την Ελλάδα να κρατά σήμερα τα ηνία της υψηλότερη τιμής στην Ευρώπη. 

Oι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου είχαν ξεκινήσει θετικά καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται για τις πρώτες 7 ημέρες του χρόνου στα 175€/Mwh όταν η μέση τιμή του Δεκεμβρίου έκλεισε στα 235 €/ΜWh. 

Νέα μέτρα στήριξης για Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας ανακοινώνει νέα μέτρα που θα «σβήσουν» μέρος του αυξημένου κόστους  της ενέργειας και για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Το ύψος της στήριξης για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Έτσι η επιδότηση ανήλθε σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πακέτο που θα ανακοινωθεί θα αφορά πλέον και τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια τους επόμενους μήνες αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός, ο οποίος θα ακολουθεί την πορεία των τιμών της χονδρικής ρεύματος αλλά θα υπάρχουν και κόφτες.

Ουσιαστικά, πλέον, δεν θα υπάρχει το οριζόντιο πλαίσιο επιδότησης αλλά θα υπάρχουν κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά αλλά και κατανάλωσης για να ξεκλειδώνουν οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

BofA για ενεργειακή κρίση: 650 ευρώ επιβάρυνση ανά νοικοκυριό φέτος – Πότε θα τελειώσει

Τιμές ρεύματος: Ποδαρικό με αυξήσεις – Έρχονται νέα μέτρα ελάφρυνσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News