Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 19:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Ούτε φέτος θα έρθει ο Άγιος Βασίλης για τους επαγγελματίες του κλάδου

Καταστροφικά χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες τα μέτρα για τον κλάδο τους - Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Εστίαση: Ούτε φέτος θα έρθει ο Άγιος Βασίλης για τους επαγγελματίες του κλάδου

Τις δεινές επιπτώσεις για τον κλάδο της εστίασης από την επίσπευση της εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων διαμηνύουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς ο τζίρος της Πρωτοχρονιάς είναι πάντα ο υψηλότερος του έτους.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους επαγγελματίες είναι η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους αρμόδιους υπουργούς. 

«Οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προμήθειες και υπάρχουν κρατήσεις πελατών για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου στα καταστήματα του κλάδου, όμως ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 24.00 είναι καταστροφικό. Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε προ ημερών ότι η εστίαση δεν θα υποστεί ζημιά από τα νέα μέτρα, αντίθετα με τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία θα πληγούν.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.  

Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (μία στις τρεις επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα) όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από τέσσερις στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία).  

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιό του. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδία ζητεί αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με την επαναφορά του μέτρου απαλλαγής ενοικίου, καθώς και την παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με το 2020 και το 2021.  

Παράλληλα, ζητεί την επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων και της μη επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τέλος, ζητεί να επανεξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το κόστος από τις ανατιμήσεις στον καταναλωτή, καταλήγοντας πως «η εστίαση δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξής της». 

«Παράθυρο» για μέτρα στήριξης  

Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης.  

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα γίνει μια καταγραφή της επίπτωσης των μέτρων και στη συνέχεια, θα εξεταστεί ο σχεδιασμός τυχόν πρόσθετων μέτρων στήριξης. 

«Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε χωρίς να ξέρουμε την έκταση και την ένταση του προβλήματος» σημείωσε, εξηγώντας ότι είναι διαφορετικό ένα πρόβλημα που θα κρατήσει δύο εβδομάδες και διαφορετικό ένα πρόβλημα που θα κρατήσει για δύο μήνες.  

Ειδική αναφορά έκανε και στο μέτρο της αναστολής εργασίας, το οποίο εφόσον επιστρέψει (δεν υπάρχει ακόμη απόφαση), θα υπάρξει οικονομική βοήθεια σε όσους εργαζόμενους ενταχθούν σε αυτό.  

«Θα είμαστε έτοιμοι ως οικονομικό επιτελείο εάν απαιτηθεί ανάλογα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν να μπορέσουμε να διευκολύνουμε για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης» διαβεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.  

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στους όρους αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Να το δούμε αυτό μέσα στο 2022» σημείωσε, χαρακτηριστικά.  

«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί η χώρα έχει υποστεί διαδοχικές κρίσεις» έσπευσε να διευκρινίσει, στη συνέχεια, αλλά εξήγησε ότι υπάρχουν πεπερασμένα όρια λόγω και του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News