ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή φρουράς στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Αλλαγή φρουράς στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

O πρόεδρος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ράπανος θα διαδεχθεί τον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου στη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά την γενική συνέλευση της ΕΕΤ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου. 

Ο κ. Ράπανος έχει διατελέσει και στον παρελθόν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ την περίοδο 2009-2012, αλλά από τη θέση του προέδρου της Εθνικής τράπεζας. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2016 Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) (1975) και είναι κάτοχος Master’s στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και διδακτορικού (PhD) από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά. Έχει διατελέσει Υποδιοικητής και Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) (1998-2000), Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2004), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (2000-2004), όπως επίσης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (2009-2012) και από τον Μάιο του 2014 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη γενική συνέλευση θα αλλάξει και η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν πλέον οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών μέλη της Ένωσης, ενώ πιθανότατα θα αλλάξει και το καταστατικό προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερα μέλη στο Δ.Σ. 

Τη λειτουργία της Ένωσης θα συνδράμουν 8  συντονιστικές επιτροπές από 6 που υπάρχουν σήμερα, με πρόβλεψη για τη δημιουργία επιτροπής λιανικής και μιας επιτροπής ακόμη κατά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News