BUSINESS & FINANCE

Επιχειρήσεις: Και με εισφορά σε είδος η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Επιχειρήσεις: Και με εισφορά σε είδος η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Με εισφορά σε είδος, όπως οικόπεδα, κτίρια, δάνεια μετόχων, ομολογίες και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, θα μπορούν οι επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος της ίδιας συμμετοχής που προβλέπεται προκειμένου να δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων πρέπει να καλύπτει το 20% του επενδυτικού σχεδίου και σύμφωνα με πληροφορίες, το 10% της συμμετοχής τους θα μπορεί να καλυφθεί με άλλους ισοδύναμους πόρους, δηλαδή εισφορά σε είδος. 

Αυτό θα προβλέπει η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες και θα συμπεριληφθεί στις συμβάσεις που αναμένεται να υπογραφούν εντός του Οκτωβρίου προκειμένου το Ταμείο να ενεργοποιηθεί πριν τα τέλη του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη: Ταμείο Ανάκαμψης – Έτοιμοι δηλώνουν οι CEO των τραπεζών

Υπενθυμίζεται ότι από τα 32 δισ. ευρώ των χρημάτων του Ταμείου οι μέτοχοι των επιχειρήσεων θα πρέπει να εισφέρουν με τη μορφή της ίδιας συμμετοχής 6,6 δισ. ευρώ και με βάση την πρόβλεψη αυτή τα 3,3 δισ. ευρώ θα μπορούν να είναι ισοδύναμα περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι αυστηρά μετρητά. 

Η δυνατότητα εισφοράς σε είδος προκρίνεται σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να καλύψουν την ίδια συμμετοχή, καθώς όπως διαπιστώνουν οι τράπεζες η εξεύρεση κεφαλαίων σε μετρητά, συγκεντρώνει δυσκολίες ακόμη και για τις υγιείς επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς. Αυτό επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη που είναι κοντά στη διαδικασία, αξιολογώντας και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει το τελευταίο διάστημα από επιχειρήσεις που είναι υποψήφιες προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Ευελιξία προτείνουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες προτείνουν επίσης να υπάρξει ευελιξία και να μπορούν να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί πρόσφατα και τα οποία έχουν χρηματοδοτικούς στόχους που είναι συμβατοί με τους πυλώνες του Ταμείου, δηλαδή της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης, της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και της εξωστρέφειας. Προτείνουν δηλαδή να αναγνωριστεί ως ενδιάμεση χρηματοδότηση (bridge financing), ο δανεισμός που προηγήθηκε της τυπικής έναρξης του Ταμείου, αλλά είναι συμβατός με τους στόχους που εξυπηρετεί. Την ένταξη στο ΤΑΑ σχεδίων που έχουν εγκριθεί π.χ. τον Σεπτέμβριο δικαιολογεί και η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην υπογραφή των συμβάσεων με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να λειτουργήσει τιμωρητικά για όσες επιχειρήσεις ρίσκαραν να ξεκινήσουν μια επένδυση χωρίς την χρηματοδοτική κάλυψη του Ταμείου.

Μιλώντας  χθες στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ «Greece and the Recovery & Resilience Plan» ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, σημείωσε ότι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών πόρων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί ο δημόσιος, ο ιδιωτικός τομέας και οι τράπεζες. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να φέρουν σοβαρά επενδυτικά σχέδια ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν οι ίδιες, συμβάλλοντας με τουλάχιστον 20% του κόστους της επένδυσης. Και σε αυτό το σημείο, οι τράπεζες θα βοηθήσουν, χρηματοδοτώντας επενδυτικά πλάνα και λειτουργώντας συμβουλευτικά, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Είναι πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το Δημόσιο, να συνδράμει έναν μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη δεκαετή κρίση και την πανδημία, και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα κριτήρια του Ταμείου, ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για να διευρυνθεί ο αριθμός των επιλέξιμων εταιρειών, ενθαρρύνοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εξυγίανση του ισολογισμού, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, την κατάρτιση ενός αξιόπιστου business plan. «O υψηλός ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύσει και τις προοπτικές των εταιρειών αυτών να βελτιώσουν την εικόνα τους και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που υπάρχουν».

Τέλος, όσον αφορά το ρόλο του κράτους, είναι αναγκαίο επίσης να κινητοποιηθεί – και οι ενδείξεις είναι ήδη θετικές – προκειμένου να ενισχυθεί η διαχειριστική ικανότητα των μηχανισμών του Δημοσίου και ειδικά των οργανισμών που σχετίζονται με την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το σημείο είναι καίριο για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Ελλάδα Greece 2.0, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να αρθούν εμπόδια κανονιστικά, γραφειοκρατικά και διοικητικά και να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο, σύγχρονο, διαφανές και ευέλικτο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News