Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 09:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown – Καλύτερα από ό,τι περιμέναμε ο τουρισμός

Θ. Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξει νέο lockdown – Καλύτερα από ό,τι περιμέναμε ο τουρισμός

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι «είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το κυβερνητικό στέλεχος παρέπεμψε στα στοιχεία για τον τζίρο του λιανεμπορίου, τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές, τα οποία χαρακτήρισε θετικά. Ειδική μνεία έκανε και στον τουρισμό, προεξοφλώντας ότι η χώρα θα τα πάει καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. 

«Είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου και θεωρώ ότι το επενδυτικό κύμα που έχει ξεκινήσει, θα κουβαλήσει την οικονομία στο επόμενο διάστημα» τόνισε, ενδεικτικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του. 

Ερωτηθείς για τις έκτακτες δαπάνες από τις πρόσφατες πυρκαγιές (συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ), διαβεβαίωσε ότι ο αντίκτυπος τους θα είναι βραχυπρόθεσμος και όχι μακροπρόθεσμος, κάτι το οποίο δεν προξενεί ανησυχία. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση κ.α.» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού κόστισε στην Ελλάδα 40 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το οποίο παραμένει άνω του 200% του ΑΕΠ, ο κ. Σκυλακάκης έσπευσε να επισημάνει ότι το κλειδί συνίσταται στο ΑΕΠ. «Εάν το ΑΕΠ πάει καλύτερα τη φετινή χρονιά, αυτό το χρέος, ο παρονομαστής του, βελτιώνεται σημαντικά. Δηλαδή, το χρέος είναι πιο διαχειρίσιμο».

Ερωτηθείς, παράλληλα, για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νεο lockdown, παρά την ανησυχία που επικρατεί. «Η εικόνα είναι σαφώς αρνητική, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μία παγκόσμια πανδημία και δεν ξέρουμε τι έκπληξη θα μας βρει».

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα φορολογικά βάρη των πολιτών, τα οποία φέτος είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. «Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί, έχουμε μικρότερο φόρο εισοδήματος, οι μισθωτοί σε μεγάλο  βαθμό έχουν φορολογικές απαλλαγές εάν επλήγησαν. Η οικονομία συνεπώς δεν πάσχει από ρευστότητα».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News