ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Καύσωνας» και στον τουρισμό: Στο 65,5% του 2019 ο Ιούλιος

Πάνω από τις προσδοκίες οι επιδόσεις - Αισιοδοξία παρά τις ταξιδιωτικές οδηγίες: «Οι κρατήσεις έχουν γίνει ήδη και δεν θα ματαιωθούν»

«Καύσωνας» και στον τουρισμό: Στο 65,5% του 2019 ο Ιούλιος

Κόντρα στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και υπερβαίνοντας τις συνεχείς μεταβολές πολιτικής σε μεγάλες χώρες από τις οποίες αντλεί τουρίστες, ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά. Τα έως τώρα στοιχεία έχουν υπερβεί ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο οι ταξιδιωτικές οδηγίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ το τελευταίο σαρανταοκτάωρο προκαλούν έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια. 

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που εξασφάλισε το MoneyReview από το υπουργείο Τουρισμού οι αφίξεις του Ιουλίου ξεπέρασαν τα 2,36 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με πέρσι και ανακτώντας το 65,5% των επιδόσεων του Ιουλίου του 2019.

Τον Ιούλιο του 2019 -τελευταίου κανονικού έτους πριν την πανδημία και χρόνια ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό- οι αφίξεις ήταν στα 3,6 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Τον Ιούλιο του 2020 περιορίστηκαν στα 1,4 εκατομμύρια ήτοι στο 38% περίπου της δραστηριότητας του 2019. 

Από τον Μάιο έχουμε υποδεχθεί 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. Πέραν των στατιστικών αυτών πληθαίνουν οι αναφορές από έλληνες ξενοδόχους πως σημειώνουν φέτος μεγέθη παρόμοια και σε περιπτώσεις ακόμα και καλύτερα από αυτά του 2019.

Πόσο επηρεάζουν οι ταξιδιωτικές οδηγίες 

Οι ΗΠΑ (από τις οποίες τον Ιούλιο ήρθαν στην Ελλάδα 80.955 ταξιδιώτες) αποφάσισαν των θέσουν τη χώρα στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4), καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια προς τους ελληνικούς προορισμούς. Την ίδια ώρα το Ισραήλ έβαλε τη χώρα στην «πορτοκαλί» λίστα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι Ισραηλινοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών (ή 7 ημερών με δύο αρνητικά μοριακά τεστ).

Οι δύο αυτές χώρες συνολικά έχουν δώσει μέχρι στιγμής μικρό αριθμό επισκεπτών στο σύνολο των φετινών αφίξεων αλλά αφενός υπήρχαν προσδοκίες για μεγαλύτερους αριθμούς το επόμενο διάστημα και αφετέρου «οι συστάσεις από αυτές διαμορφώνουν ένα κλίμα όχι εποικοδομητικό», σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ έφθασαν τις 125.000 τον Ιούλιο, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 η αμερικανική αγορά ήταν παντελώς κλειστή, προσφέροντας μηδενικά έσοδα. Η σημασία της αμερικανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό αποκτά όμως πρόσθετο ειδικό βάρος αν λάβει κανείς υπόψη πως έχουν ως επισκέπτες πολύ  υψηλή μέση κατά κεφαλήν δαπάνη. 

Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, που την περίοδο αυτή πραγματοποιούν ημερησίως επτά απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του προγραμματισμού τους. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς «όλα δείχνουν πως οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει δεν θα ματαιωθούν από αυτή την εξέλιξη. Οι περισσότεροι των επισκεπτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμβολιασμένοι αφού σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν να αντιμετωπίσουν καραντίνες πολλών ημερών κατά την επιστροφή τους, οι οποίες δεν ισχύουν ούτε τώρα που η χώρα κατατάχτηκε στην κόκκινη λίστα».

Μιλώντας στο MR, ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξηγεί πως  «η κατηγορία 4 των ΗΠΑ είναι κατηγορία σύστασης και πιστεύουμε ότι η αυξημένη ζήτηση των Αμερικανών τουριστών για τη χώρα μας θα συνεχιστεί ανεπηρέαστη».

Όπως επισημαίνει το ουσιαστικό γεγονός είναι ένα: «Μέσω του εμβολιασμού, μέσω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα μπορέσουν να συγκρατηθούν τα κρούσματα και τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις θα καταστούν προσωρινές. Για αυτό από την πρώτη στιγμή το μήνυμά μας ήταν ασφάλεια και υγειονομική εγρήγορση».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News