Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 19:45
OIKONOMIA

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Φως στην άκρη του τούνελ

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία της EY - Έχουν προηγηθεί θετικές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Φως στην άκρη του τούνελ

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 77% στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ernst & Young. Σε μια χρονιά κατά την οποία η πανδημία επισκίασε τα πάντα, οι επενδυτές φαίνεται πως έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ο ρόλος συμβολικών επενδύσεων στο rebranding της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας EY European Investment Monitor (ΕΙΜ), η Ελλάδα κατέγραψε σημαντικό άλμα προσελκύοντας 39 ΑΞΕ το 2020 έναντι 22 το 2019 και 11 ΑΞΕ που ήταν ο μέσος όρος κατ’ έτος στην 20ετία 2000-2019. Την ίδια περίοδο οι ΑΞΕ στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 13%.

Το 2020 η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 0,70% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη, έναντι 0,34% το 2019 και μέσου όρου 0,28% την προηγούμενη εικοσαετία και έτσι κατατάχθηκε, για πρώτη φορά, στην 23η θέση μεταξύ των 51 χωρών που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της ΕΙΜ από την 29η θέση το 2019 και την 35η το 2018.

Για πρώτη φορά, επίσης, η Ελλάδα κατατάχθηκε μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών προορισμών για ξένες επενδύσεις και συγκεκριμένα  στην 8η θέση με το 10% των ερωτώμενων στην έρευνα της EY να αναφέρουν την Ελλάδα μεταξύ των τριών χωρών που θεωρούν ως ελκυστικότερες για το 2021, αμέσως μετά τις έξι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης και το Βέλγιο.

Στην ίδια έρευνα, στην οποία μετείχαν 253 επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με το 75% των ερωτώμενων να εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία (στο 69% το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι).

Παράλληλα, το 62% των επιχειρήσεων του δείγματος έναντι 38% πέρυσι, ανέφεραν ότι έχει βελτιωθεί η άποψή τους για την Ελλάδα ως ένα μέρος που η επιχείρησή τους θα μπορούσε να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Επιπρόσθετα, το 71% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, εφαρμόζει μια πολιτική ελκυστικότητας που προσελκύει παγκόσμιους επενδυτές, γεγονός που, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «φανερώνει ότι η βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας αποδίδεται από τους επενδυτές στην άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών και όχι, όπως πιθανότατα συνέβαινε το 2019, στη χρονική συγκυρία και τη λήξη μίας μακράς περιόδου οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει το 70% δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν κανονικά τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα (61%) ή και θα τα αυξήσουν (9%), ενώ το 57% αναφέρει ότι η διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα, έχει επηρεάσει θετικά την άποψή τους για την ελκυστικότητα της χώρας.

Όσον αφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως τα αντιλαμβάνονται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, στους 15 από τους 17 επιμέρους δείκτες που συμπεριλαμβάνονταν και στη σχετική ερώτηση στην έκθεση του 2020, οι θετικές απόψεις έχουν αυξηθεί.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 12% στις υποδομές μεταφορών και logistics (το 76% των ερωτηθέντων τις αξιολογεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας) και κατά 4% στις Υποδομές τηλεπικοινωνιών / ψηφιακές υποδομές (73%) και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού (70%). Πρώτο σε αξιολόγηση συγκριτικό πλεονέκτημα παραμένει η ποιότητα ζωής (78%)

Ταυτόχρονα, το 86% των επενδυτών, έναντι 67% πριν έναν χρόνο, ανέφεραν ότι θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα, αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που εντοπίζονται.

Ως τρεις κορυφαίες προτεραιότητες για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας, οι επενδυτές του δείγματος ιεράρχησαν: 

-τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (38%),

-την υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας (33%)

– και τη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις (33%).

Ανταγωνιστικότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του διεθνή οργανισμού IMD, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2019/20 βελτιώθηκε κατά 12 συνολικά θέσεις (άνοδος τριών θέσεων το 2020), φέρνοντας την Ελλάδα στην 46η θέση της σχετικής κατάταξης, από την 49η θέση που βρισκόταν πέρυσι, μεταξύ 64 χωρών. Η βελτίωση αυτή προήλθε από τη βελτίωση του δείκτη της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» κατά 7 θέσεις για δε το 2020 από τη βελτίωση του δείκτη της εγχώριας «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» κατά 14 θέσεις.

To brand της Ελλάδας

Οι επενδύσεις της Pfizer και της TeamViewer όπως και το project της Volkswagen στην Αστυπάλαια ενίσχυσαν το brand της Ελλάδας, η οποία -σε αντίθεση με το παρελθόν- είναι σήμερα μια χώρα φιλική στις επενδύσεις, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο MR ο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

«Παρά την πανδημία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει ενεργό. Εν μέσω καραντίνας μάλιστα ανακοινώθηκαν και υπεγράφησαν σημαντικές επενδύσεις για τη χώρα από εταιρείες – κολοσσούς όπως η Microsoft και η Pfizer, ενώ για το 2021 έχουμε κατατεθειμένους στο Enterprise Greece 23 φακέλους επενδυτικών σχεδίων, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν τουριστικά πρότζεκτ και ΑΠΕ αλλά και προτάσεις για βιομηχανικές επενδύσεις. Η έγκριση της πρώτης παραγωγικής επένδυσης που αφορά το νέο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Intertrade Hellas, που ελέγχει το σήμα Softex, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των επενδυτικών πρωτοβουλιών που φτάνουν στο Enterprise Greece. Το ίδιο και η νέα επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Elpen, καθώς και η πρόοδος που διαφαίνεται στην επένδυση της Next.e.GO για μονάδα συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εγγυάται στους επενδυτές ένα σταθερό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον», είχε σημειώσει ο κ. Φραγκογιάννης.

Ταμείο Ανάκαμψης

Τα σχεδόν 40 δισ. ευρώ τα οποία θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κεφάλαια μέρος των οποίων βάσει των προϋποθέσεων που θέτουν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και σε πράσινα έργα- αναμένεται με τη σειρά τους να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας στο πεδίο των επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονός που λαμβάνουν υπόψη οι διαχειριστές κεφαλαίων. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News