Business & Finance Τρίτη 17/08/2021, 10:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προοπτικές των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Οι προοπτικές των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Συμφωνίες για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα αναμένεται να «κλείσουν» στο προσεχές μέλλον, ενώ εξαιρετικά ευοίωνες είναι και οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Αυτό επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επιχειρηματίας Νίκος Μπακατσέλος.

Όπως λέει τα μηνύματα που λαμβάνει πλέον από ξένους επενδυτές είναι ότι «η ελληνική οικονομία “επανασυστήνεται” και αποτελεί προορισμό εμπιστοσύνης σε μια διευρυμένη επενδυτική ατζέντα». Αναφερόμενος ειδικά στην ενέργεια υπογραμμίζει ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει ισχυρή δυναμική διασύνδεσης και συνεργασίας με την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Με αφορμή δε, την πρόσφατη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021 στην Αθήνα, ο κ.Μπακατσέλος διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες, ώστε να παγιωθεί ισχυρή διασύνδεση (Ελλάδας-ΗΠΑ)» στον συγκεκριμένο τομέα, η οποία θα αποτυπωθεί και τον Οκτώβριο στη διοργάνωση της AUSA 2021 στην Ουάσινγκτον.

Το αποτύπωμα των επενδύσεων στην οικονομία 

 Στο ερώτημα σχετικά με το συνολικό ύψος των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, μετά και την πρόσφατη της «Microsoft», ο κ. Μπακατσέλος επισημαίνει ότι το όφελος αυτών των επενδύσεων δεν είναι μόνο θέμα αριθμών, αλλά και διάχυσης συνολικότερου οφέλους στην ελληνική κοινωνία: «Παρακολουθούμε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη επενδυτική δυναμική από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, η οποία σαφώς αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Η διάσταση που διαμορφώνεται από το επενδυτικό αποτύπωμα των αμερικανικών εταιρειών δεν περιορίζεται μόνο στο ύψος των επενδύσεων, αλλά διαχέεται στην κοινωνία μέσα από την ενσωμάτωση νέας γνώσης και αντίληψης για το επιχειρείν, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικά για την επένδυση της “Microsoft”, το ευρύτερο συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία και κοινωνία, μπορεί να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, επενδύσεις όπως αυτές των “Cisco”, “Pfizer”, “Deloitte”, “Digital Realty” και άλλων κολοσσών συνθέτουν έναν επενδυτικό χάρτη, όπου οι αριθμοί έχουν μεγάλη σημασία, αλλά εντάσσονται σε μια ακόμη μεγαλύτερη εικόνα, που είναι ο συνολικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και του επιχειρείν» υπογραμμίζει.

Ισχυρές προοπτικές στην ενέργεια    

Για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα λέγεται συχνά πως οι αποδόσεις τους υπερβαίνουν το πιθανό ρίσκο της χώρας και, πράγματι, είδαμε αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τι «βλέπουν» στην περιοχή μας, που τις οδήγησε σε αυτές τις επενδύσεις; Πώς αντιμετωπίζει η Προεδρία Μπάιντεν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα; «Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, γεγονός που έχει διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ενέργεια. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτόν τον τομέα δείχνει την ίδια ισχυρή δυναμική διασύνδεσης και συνεργασίας με την Ελλάδα. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, στον κομβικό τομέα της ενέργειας, προχωρεί σε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το ενεργειακό παζλ στην περιοχή, με αποκορύφωμα το Southeast Europe Energy Forum, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τη συμμετοχή εξεχουσών θεσμικών και επιχειρηματικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την επενδυτική προοπτική και διασύνδεση των περιφερειακών αγορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και τον ρόλο των ΗΠΑ στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Τι εξάγουμε στις ΗΠΑ

Ελληνικά προϊόντα όπως τα ξυραφάκια BIC ή το ελληνικό γιαούρτι (έστω ως brand, ακόμα και αν δεν είναι πάντα «made in Greece») δείχνουν να τα πηγαίνουν εξαιρετικά στην αγορά των ΗΠΑ. Σε ποιους τομείς υπάρχει δυναμικό για περισσότερες ελληνικές εξαγωγές και τι πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε όποιος θέλει να εξάγει στις ΗΠΑ; «Οι Αμερικανοί καταναλωτές, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εμπιστεύονται τα ελληνικά προϊόντα και αναγνωρίζουν την υψηλή ποιότητά τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι αγαθά αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ελλάδα, με τις προοπτικές να εμφανίζονται εξαιρετικά ευοίωνες για τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά το τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος, η αγορά των ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, διαθέτει εξαιρετική ποικιλομορφία. Αποτελείται από 325 εκατομμύρια καταναλωτές και παρουσιάζει υψηλή καταναλωτική δαπάνη παγκοσμίως. Ωστόσο, κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ είναι διαφορετική, με το δικό της προφίλ τόσο από άποψη οικονομίας, καταναλωτικής συμπεριφοράς και δημογραφικών στοιχείων και πολιτιστικών στοιχείων, όσο και λόγω ορισμένων ιδιαίτερων πολιτειακών κανονιστικών ρυθμίσεων» εξηγεί.

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News