ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλληνες καταναλωτές: Καλύτερο brand το φθηνό brand 

Oι προμηθευτές και οι λιανέμποροι αναθεωρούν τον σχεδιασμό τους

Φωτ. intimenews

Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει περιβάλει την ελληνική οικονομία αναφορικά με την εξέλιξη της Covid-19 και τις αντοχές που θα επιδείξει, έχει καταστήσει τους Έλληνες καταναλωτές περισσότερο επιφυλακτικούς σχετικά με τις τιμές, καθώς η επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης ή η ανασφάλεια ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της εταιρείας αγοράς NielsenIQ, στην οποία όπως επισημαίνεται για κάθε 1% αύξηση της τιμής των βασικών ειδών σούπερ μάρκετ, καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων 2,5%, ενώ πάνω από τους μισούς καταναλωτές στρέφονται στην αγορά άλλης μάρκας από αυτή που συνήθως προτιμούσαν, εάν η τιμή της αυξηθεί.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές και οι λιανέμποροι να αναθεωρήσουν τον σχεδιασμό τους που προέβλεπε τον σταδιακό περιορισμό των μαζικών προωθητικών ενεργειών, προς ένα μοντέλο περισσότερο προσωποποιημένων προσφορών το οποίο και δεν επιφέρει μείωση του περιθωρίου κέρδους. Αντ’ αυτού και με κίνδυνο να χάσουν μερίδιο αγοράς, επιστρέφουν εκ νέου στις μαζικές προσφορές. 

Να σημειωθεί ότι κατά την περυσινή χρονιά οι προωθητικές ενέρειας είχαν περιορισθεί εξαιτίας της σχεδόν μονομέρειας στις δαπάνες που είχε το σούπερ μάρκετ. Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως και παραμένει και δεν είναι άλλο από το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη έχουν γίνει ανατιμήσεις και στα είδη σούπερ μάρκετ και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, αφού δεν έχει σημειωθεί υποχώρηση του κόστους βασικών πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους.

Τα στοιχεία της έρευνας της NielsenIQ, δείχνουν ότι το 53% των καταναλωτών στην Ελλάδα μπορεί να καλύψει μόνο τις βασικές ανάγκες σε τροφή και στέγη, ενώ πλέον ένα 74% ανησυχεί σημαντικά για το κόστος διαβίωσης και έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες. Μάλιστα, το 54% αφορά άτομα που άρχισαν να ανησυχούν για το κόστος μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Η μεγιστοποίηση της αξίας των χρημάτων που δίνουν για την αγορά των βασικών προϊόντων διατροφής και σπιτιού, αποτελεί πλέον τη βασική προτεραιότητα των καταναλωτών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στην ερώτηση πώς διαχειρίζονται τα έξοδα για είδη σούπερ μάρκετ, το 51% δηλώνει ότι θα αλλάξει μάρκα εάν αυτή που επέλεγε πρώτα ακριβύνει, το 48% επιλέγει προϊόντα που δεν υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό του, το 42% δηλώνει ότι αγοράζει ό,τι βρίσκεται σε προσφορά ανεξαρτήτως μάρκας και το 37% ότι πάντα αναζητεί προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Επιπλέον το 2020, χρονιά κατά την οποία έκανε την εμφάνισή της η πανδημία, ως αντίδραση στην αύξηση τιμών το 56% δηλώνει ότι αγοράζει μόνο τα βασικά, ενώ πολύ σημαντικό είναι πλέον ότι το 57% κάνει έρευνα αγοράς και μάλιστα μέσω διαδικτύου, καθώς πλέον πολλά σούπερ μάρκετ διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα.

Από τα στοιχεία της NielsenIQ προκύπτει επίσης ότι η πλέον αποτελεσματική μορφή προωθητικών ενεργειών είναι η προσωρινή μείωση τιμής. Την περίοδο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 το ποσοστό προϊόντων της κατηγορίας «Τρόφιμα» που διατέθηκε σε προσφορά υπό τη μορφή προσωρινής μείωσης τιμής ήταν 73% έναντι 68% το διάστημα Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020 και 62% το διάστημα Μαΐου 2018 – Απριλίου 2019.

moneyreview.gr

Money Review