ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδιάρθωση επιχειρήσεων: Τα funds παίρνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες

Αναδιάρθωση επιχειρήσεων: Τα funds παίρνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες

Συμβουλευτικό ρόλο για την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων αναλαμβάνουν οι εταιρείες διαχείρισης, που αναδεικνύονται βασικός μοχλός στην εξυγίανση κρίσιμων κλάδων στην οικονομία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις τράπεζες.

Έμφαση θα δοθεί στις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου αφενός να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αφετέρου να αναδιαρθρωθούν μέσω συνενώσεων και να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος ώστε να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό.

Στη βάση αυτή μπορούν να συμβάλουν στην εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους, έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμες μέσα από σχήματα συνένωσης με άλλες εταιρείες του κλάδου.

Την τάση αυτή περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Ιntrum Hellas και εκτελεστικό μέλος του ομίλου Intrum κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ότι «λόγω του ρόλου τους και της δυνατότητας μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται να έχουν πλήρη εικόνα της οικονομίας, οι servicers έχουν τη δυνατότητα να δίνουν λύσεις, να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω και συγχωνεύσεων, ώστε να αναδειχθούν επιχειρηματικές μονάδες υγιείς που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των επόμενων ετών». Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της SmithNovak ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ξενοδοχειακό τομέα, εξηγώντας ότι «η Intrum έχει ένα χαρτοφυλάκιο 450 ξενοδοχείων, από το οποίο μπορούν να προκύψουν συνέργειες και συνένωση δυνάμεων μεταξύ των επιχειρήσεων». Παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν και σε άλλους κρίσιμους κλάδους, όπως είναι αυτός της αγροδιατροφής, που αποτελείται από μικρές μονάδες, πολλές φορές μη ανταγωνιστικές.

Να σημειωθεί ότι η Intrum Hellas διαχειρίζεται δάνεια συνολικών απαιτήσεων 50 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τη διαχείριση των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς έχει προχωρήσει σε εξαγορές χαρτοφυλακίων άνω των 10 δισ. ευρώ. Στις συνολικές απαιτήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει επενδύσει ο σουηδικός όμιλος περιλαμβάνονται το χαρτοφυλάκιο Eclipse που εξαγόρασε από τη Eurobank, το χαρτοφυλάκιο Earth που εξαγόρασε από κοινού με την Carval από την Εθνική Τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο Aeolus που εξαγόρασε από την PQH, το Iris από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και το mezzanine τμήμα των τιτλοποιημένων δανείων Phoenix, Vega και Sunrise 1,(συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. και 4,9 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Ο στόχος μας είναι τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων να γίνουν εξυπηρετούμενα και να γυρίσουν στις τράπεζες και στην οικονομία, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή η βασική δουλειά των servicers, να διαμορφώνουν λύσεις που είναι βιώσιμες, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.

Ο συνδυασμός των ευοίωνων μακροοικονομικών προοπτικών που καταγράφονται, η ισχύς του νέου νόμου παροχής δεύτερης ευκαιρίας καθώς και η τεχνογνωσία και τα εργαλεία που διαθέτουν οι servicers, θα λειτουργήσει ως καταλύτης, συμβάλλοντας στην επαναφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων σε κανονικότητα.

Για το νέο νόμο παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο επικεφαλής της Intrum Hellas επισήμανε ότι διαμορφώθηκε μετά από στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να συμβάλλουν στην επιτυχία του. «Ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες στους δανειολήπτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους και παρέχει εξαιρετικά εργαλεία στις εταιρείες διαχείρισης. Αυτό ισχύει τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες».

Ειδικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός διακρίνεται από διαφάνεια και ταχύτητα και είναι φιλικός στη χρήση από τον οφειλέτη, ένα πλεονέκτημά του που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη αλλά θα γίνεται πιο απτό όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος. «Στην Intrum έχουμε επενδύσει σημαντικά στα δικά μας συστήματα και έχουμε αλλάξει εσωτερικά τις διαδικασίες μας, ώστε να μπορούμε να δώσουμε πολύ άμεσα απαντήσεις στους δανειολήπτες για την υπόθεσή τους».

Χαρακτήρισε δε ο κ. Γεωργακόπουλος, την προστασία των ευάλωτων οφειλετών που διασφαλίζεται στο νόμο, αναγκαιότητα για ένα δίκαιο και αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο. «Εμείς χρησιμοποιούμε παράλληλα και δικά μας εργαλεία για να εντοπίσουμε και να διαφυλάξουμε τους δανειολήπτες που είναι ευάλωτοι», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την σωστή λειτουργία του νομοθετικού πλαισίου, η έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων.

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ηρακλής, χαρακτηρίζοντάς το, ορόσημο αφού σε περίπου 1,5 χρόνο από την υλοποίησή του, δημιουργήθηκε μια αγορά από τη λειτουργία της οποίας όλοι επωφελούνται, δανειολήπτες, επενδυτές, τράπεζες και διαχειριστές. Με τη συνδρομή του θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται ότι οι ανακτήσεις θα βελτιώνονται, όπως και οι αποδόσεις των επενδυτών ενώ το επόμενο διάστημα, θα μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς, επισήμανε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News