Business & Finance Τρίτη 22/06/2021, 16:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Galaxy – Ποια η αξία της νέας Cepal

Στα 262 εκατ. ευρώ η αξία της Νέας Cepal

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Galaxy – Ποια η αξία της νέας Cepal

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, η οποία μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (MEA – NPEs) κατά περίπου 11 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Η δεσμευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη με την αμερικανική Davidson Kempner Capital στα τέλη Φεβρουαρίου, αφορά τα εξής:

  • Την πώληση στην εταιρεία Airmed Finance DAC του 80% της θυγατρικής, η οποία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση δανείων, Cepal Υπηρεσιών και Συμμετοχών Μονοπρόσωπη Α.Ε. (η «Νέα Cepal»).
  • Την πώληση στην εταιρεία Foxford Capital L5 DAC του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ, αξίας 10,8 δισ. ευρώ («Τιτλοποιήσεις Galaxy»).

Η συνολική αξία του 100% της Νέας Cepal ορίστηκε σε 262 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 11 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μόνο εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιηθεί με μόχλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμφώνησαν να παράσχουν στη Νέα Cepal μακροπρόθεσμο κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Ως συνέπεια των παραπάνω, η αξία του 80% των μετοχών της Νέας Cepal ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει την τιμή πώλησης των αντίστοιχων μετοχών. Το ποσό των 48 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ομίλου, η Alpha Bank διατηρεί τη δυνατότητα αποκόμισης περαιτέρω οφέλους μέσω πρόσθετης απόδοσης έως 68 εκατ. ευρώ, υπό την αίρεση της επίτευξης προκαθορισμένων στόχων.

Ομολογίες Galaxy

Το 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας μεταβιβάστηκε σε εταιρεία που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner. Από το υπόλοιπο 49%, η Alpha Bank θα διακρατήσει το 5% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. σκοπεύει να διανείμει το 44% των αντίστοιχων ομολογιών στους μετόχους της.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της Συναλλαγής Galaxy, o Όμιλος Alpha Bank θα εγγράψει ζημία μετά από φόρους, η οποία εκτιμάται σε 2,1 δισ. ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαια, τα οποία ανέρχονταν στα τέλη του 2020 σε 8 δισ. ευρώ, θα μειωθούν σε 5,9 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη μείωση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας υπολογίζεται σε 2,8%.

«Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Galaxy αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειώσουμε σημαντικά τους κινδύνους του Ισολογισμού του Ομίλου Alpha Bank και εν γένει να εξυγιάνουμε τα στοιχεία ενεργητικού βελτιώνοντας την ποιότητά τους. 3 Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας μας επιτρέπει να προβούμε σε αποφασιστικά βήματα προς την εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών μας στοιχείων, ενώ η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 0,8 δισ. ευρώ θα υποστηρίξει την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank Α.Ε., διατηρώντας τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας πάνω από το όριο του 16,5%» σχολίασε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο της Alpha Bank περιλαμβάνει μείωση των ΜΕΑ στο 7% στα τέλη του 2020 και στο 2% στα τέλη του 2024. «Για να καταστεί εφικτή η μείωση αυτή του αποθέματος ΜΕΑ έχουμε ήδη προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για συναλλαγές ΜΕΑ με συνολική λογιστική αξία προ απομειώσεων άνω των 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τιτλοποιήσεων για τις οποίες θα γίνει χρήση του Προγράμματος Παροχής Εγγύησης σε Τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς και άμεσων πωλήσεων χαρτοφυλακίων ΜΕΑ στην Ελλάδα και στην Κύπρο» υπενθύμισε η τράπεζα.

Οι νέες συναλλαγές ΜΕΑ, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου, θα συνεπάγονται πρόσθετες αναμενόμενες ζημίες από δάνεια, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα και τα Ίδια Κεφάλαια και θα οδηγήσουν στη μείωση κατά 1% του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News