Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 15:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: «Ανάσταση» μετά το Πάσχα – Πόσο στοίχισε ο «Γολγοθάς»

Εστίαση: «Ανάσταση» μετά το Πάσχα – Πόσο στοίχισε ο «Γολγοθάς»

Διανύοντας τον 6ο μήνα αναστολής λειτουργίας ο κλάδος της εστίασης είναι αναμφίβολα μεταξύ εκείνων που υπέφεραν περισσότερο από την πανδημία και τα lockdοwn. Οι υπηρεσίες delivery και take away στις οποίες εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου στράφηκαν τον τελευταίο χρόνο δεν πέτυχαν παρά να μετριάσουν τον πόνο και όχι να αποτελέσουν «γιατρικό». Οι ελπίδες για «Ανάσταση» αρχικά είχαν στραφεί στην περίοδο των εορτών του Πάσχα, αλλά μετατίθενται για αμέσως μετά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι θετική στο άνοιγμα στις 3 ή 4 Μαΐου. Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αθηνών στο «τραπέζι» έχουν επίσης πέσει η 10η και 15η Μαΐου. Οι αποφάσεις ίσως ανακοινωθούν και σήμερα από τον πρωθυπουργό. 

Το ερώτημα τώρα είναι πόσες πληγές θα κλείσουν από εκείνες που άνοιξαν κατά τον «Γολγοθά» της καραντίνας. 

Μικροί και μεγάλοι του κλάδου έχουν άμεση ανάγκη από ρευστό. Σύμφωνα με στοιχεία, που είχε δώσει στις αρχές Μαρτίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης δεν είχαν ταμειακά διαθέσιμα. Το 8,11% είχε ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούσαν για λιγότερο από ένα μήνα (που επομένως έχουν ίσως ήδη εξαντληθεί) και το 16,22% για δύο μήνες ακόμη. Παράλληλα 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας. Η ΠΟΕΣΕ προειδοποιούσε για τον κίνδυνο 8.000 λουκέτων και μίας στρατιάς ανέργων. 

Απώλειες περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε τζίρο 

Τη ζοφερή εικόνα για τον κλάδο αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2020 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% ή κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6 δισ. ευρώ. Το ισχυρότερο πλήγμα είχαν δεχθεί τουριστικοί προορισμο με τις απώλειες στη Μύκονο να ξεπερνούν το 73%, στη Σάμο, το 56%, στη Ρόδο και τη Νάξο ήταν κοντά στο 54% και σε νησιά του Ιουνίου από 50% έως και πάνω από 60%. Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό, με τον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης να υποχωρεί πανελλαδικά κατά 51,6%. 

Η έναρξη του 2021 δεν ήταν καλύτερη. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τδιαμορφώθηκε σε 53.128.124 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 57,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020, όταν είχε φτάσει τα 124.225.697 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (92,8%) και η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (21,1%).

Τα μέτρα στήριξης 

Καθώς κρούσματα και σύστημα υγείας βρίσκονταν στο «κόκκινο» και είχε γίνει σαφές ότι δεν μπορεί το άνοιγμα της εστίασης να έλθει σύντομα, την 1η Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μία πρόσθετη «ένεση» 330 εκατ. ευρώ για τον κλάδο. Αυτή θα έρθει στη μορφή κεφαλαίου κίνησης για τους αρχικούς 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω στήριξη. 

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, οι οποίες έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμη. 

Τα κριτήρια ένταξης 

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. 
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. 
  • Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. 
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News