ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Θα λήξει ο «Γολγοθάς» τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης του κλάδου – Υπό εξέταση και νέο ΕΣΠΑ

Εστίαση: Θα λήξει ο «Γολγοθάς» τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Αισιοδοξία για τα μέτρα στήριξης, αλλά απαισιοδοξία για τον χρόνο επαναλειτουργίας της εστίασης είναι το βασικό συμπέρασμα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Κι αυτό διότι ο υπουργός προανήγγειλε μεν νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον κλάδο μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο θα έχει τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τις επαγγελματικές μισθώσεις που λήγουν, αλλά δεν κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, το πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αν και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει -τυπικά τουλάχιστον- με την προοπτική να επανεκκινήσει η εστίαση στα μέσα Απριλίου, οι εκτιμήσεις, με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και το γεγονός ότι έχει μετατεθεί για τον Απρίλιο (5 ή 12 Απριλίου) η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, κάνουν λόγο για άνοιγμα των εστιατορίων στην καλύτερη περίπτωση τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που συζητήθηκαν, ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφέρει στους εκπροσώπους των εστιατόρων ότι το νέο πρόγραμμα που καταρτίζεται για τον κλάδο θα τους εκπλήξει ευχάριστα. Περισσότερες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται μες στο επόμενο δεκαήμερο. Υπό εξέταση επίσης είναι ένα ακόμη πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ το οποίο αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα, έτσι ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια, ειδικά από το φθινόπωρο κι έπειτα να λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΣΕ έχει ζητήσει ακόμη και 100% επιδότηση των αποστειρωτών αέρα, λόγω του σχετικά υψηλού κόστους (για παράδειγμα για έναν χώρο 140 τ.μ. το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ).

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν. Αν και η ΠΟΕΣΕ ζήτησε παράταση των εν λόγω μισθώσεων για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει παράταση ισόχρονη με την αναστολή λειτουργίας της πληττόμενης επιχείρησης. Εάν για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει μείνει κλειστή με κυβερνητική εντολή για έξι μήνες, η επαγγελματική μίσθωση θα παρατείνεται για έξι ακόμη μήνες μετά τη λήξη της.

Σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με ποιους όρους δηλαδή θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, μέγιστη επιτρεπόμενη δυναμικότητα κ.ά) τονίστηκε στους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ από τον υπουργό ότι θα προηγηθεί τριμερής συνάντηση υπουργείου Ανάπτυξης – Επιτροπής λοιμωξιολόγων – ΠΟΕΣΕ.

Από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ ζητήθηκε επίσης να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης προβλέπει και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του προς το αίτημα της ΠΟΕΣΕ για απαλλαγή των επιχειρήσεων από φόρους και τέλη προς τους Δήμους για το διάστημα που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, απαλλαγή που έχει μεν θεσπισθεί, αλλά που απαιτεί τη λήψη σχετικών αποφάσεων και από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση έχουν λάβει μόλις 80 δήμοι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News