Business & Finance Κυριακή 11/04/2021, 10:13
BUSINESS & FINANCE

Πότε θα έρθει η «Ανάσταση» για την εστίαση;

Πότε θα έρθει η «Ανάσταση» για την εστίαση;

Με τους αρχικούς υπολογισμούς για την επαναλειτουργία της εστίασης εντός του Απριλίου να έχουν διαψευστεί λόγω και της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων το άνοιγμα του κλάδου μετατίθεται για τον Μάιο. 

Η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα παραμένει άγνωστη, ωστόσο ορόσημο θεωρείται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου οπότε και αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών για τους αρχικούς δύο – τρεις μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους,

Ερωτηθείς χθες σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει μετά το Πάσχα. «Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι αρχές Μαΐου με την πλατφόρμα ώστε να μπορούν να μπουν οι επιχειρήσεις και να πάρουν τα χρήματα για την επανεκκίνηση, αυτό το 7% επί του τζίρου που θα τους δώσουμε. Θα είμαστε έτοιμοι το αργότερο 10 Μαΐου, έτσι θα μπορούν κάπου εκεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους και να πάρουν τα χρήματα για να ξεκινήσουν εφόσον η επιτροπή το εγκρίνει» είπε.

Δεδομένου και του σχεδιασμού για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει επίσης πρόσφατα πως «θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν και τα εστιατόρια».

Για το θέμα ερωτήθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. «Οι επιδημιολόγοι έχουν στο πρόγραμμά τους το άνοιγμα της εστίασης. Μετά το Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση. Δεν υπάρχει υπουργός και κυβέρνηση που να θέλουν κλειστές οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της επιδότησης κεφαλαίου κίνησης, όπως έχει γράψει το Moneyreview.gr υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου είναι δικαιούχος της ενίσχυσης, η οποία καλύπτει μόνο την αγορά τροφίμων και ποτών.

Με δεδομένο ότι η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου τού 2019 (με εξαίρεση επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020, οπότε εντάσσονται αυτοδικαίως), εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα λάβουν 8.000 – 10.000 ευρώ ως επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ώστε να καλύψουν οι επιχειρήσεις τα έξοδά τους κατά τη διαδικασία επαναλειτουργίας.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τρέξει σχετικά σύντομα, ώστε τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους το αργότερο 10 μέρες μετά την έγκριση της αίτησης. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News