Business & Finance Σάββατο 10/04/2021, 11:24
BUSINESS & FINANCE

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Πότε παίρνουν σειρά οι υπόλοιποι κλάδοι

Ειδική ενίσχυση για γυμναστήρια προανήγγειλε ο υπ. Ανάπτυξης - Τι θα γίνει με την εστίαση και τα κέντρα αισθητικής

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Πότε παίρνουν σειρά οι υπόλοιποι κλάδοι

Στην αναμονή για την επαναλειτουργία τους βρίσκονται μία σειρά από κλάδοι, περιμένοντας το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση για να ανεβάσουν ρόλα. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο επόμενα βήματα του ανοίγματος μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το οποίο – όπως είπε – ο εμπορικός κόσμος διαχειρίστηκε «με τεράστιο αίσθημα ευθύνης». «Με αυτή την πειθαρχία θα περάσουμε τις επόμενες κρίσιμες δύο εβδομάδες και θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία με ασφάλεια» επισήμανε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας τους, σημειώνοντας πως το υπουργείο θα ξαναθέσει το ζήτημα στην Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα. «Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα» ανέφερε. «Εμείς ζητήσαμε και χθες να ανοίξουν. Η επιτροπή δίστασε και είπε να περιμένουμε μία εβδομάδα. Θα το ξαναθέσουμε την επόμενη εβδομάδα» είπε.

Εκτίμησε ακόμη πως η λειτουργία τους δεν πρόκειται να επιδεινώσει την επιδημιολογική κατάσταση. «Έχω κάνει αυτοψία σε πολλά μεγάλα εμπορικά κέντρα. Η ευταξία και οι επενδύσεις που έχουν κάνει σε μηχανήματα υγείας είναι πολύ μεγάλη. Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να πείσω την επιτροπή εφόσον και τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλύτερα» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα κέντρα αισθητικής εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά γιατί όσο μένουν κλειστά, πολλές από τις υπηρεσίες που παρέχουν τις αντικαθιστούν άλλες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών που είναι ανοιχτά. «Εφόσον έχουμε ανοίξει κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, θα πρέπει να ανοίξουμε και κέντρα αισθητικής σε εύλογο χρονικό διάστημα» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως πως «προς το παρόν η επιτροπή είναι αρνητική».

Για τα γυμναστήρια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα ανοίξουν τελευταία, κυρίως γιατί στην άσκηση δεν μπορείς να φοράς μάσκα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια, τα οποία έχουν πληγεί βάναυσα από την πανδημία.

Για την εστίαση ανέφερε ότι η επαναλειτουργία της, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα γίνει μετά το Πάσχα. «Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι αρχές Μαΐου με την πλατφόρμα ώστε να μπορούν να μπουν οι επιχειρήσεις και να πάρουν τα χρήματα για την επανεκκίνηση, αυτό το 7% επί του τζίρου που θα τους δώσουμε. Θα είμαστε έτοιμοι το αργότερο 10 Μαΐου, έτσι θα μπορούν κάπου εκεί να να ανοίξουν τα καταστήματά τους και να πάρουν τα χρήματα για να ξεκινήσουν εφόσον η επιτροπή το εγκρίνει» είπε.

Αναφορικά με τις σχολές οδηγών ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε πως δεν είναι θέμα δικής του αρμοδιότητας, αλλά πρόσθεσε πως εξετάζεται στην επιτροπή.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News