ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για τις αποζημιώσεις του 2020

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για τις αποζημιώσεις του 2020

Λήγει σήμερα η προθεσμία για να δηλωθούν αφενός τα κουρεμένα ενοίκια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 και αφετέρου οι συμφωνίες μίσθωσης που έχουν λήξει μέχρι τον περσινό Ιούνιο.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει, εντός της ημέρας, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου είτε να αποζημιωθούν για τις απώλειες εσόδων, είτε να μην εμφανίζονται ως εκμισθωτές.

Καταρχάς, είναι η τελευταία ευκαιρία για να υποβληθούν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις covid Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 για ενοίκια που έχουν κουρευτεί κατά 40%, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις σε ποσοστό 50% των απωλειών.

Επίσης, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020, θα πρέπει να ενημερώσουν έως και σήμερα για την αλλαγή στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Τα 10 αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ

Εν τω μεταξύ, επιστολή με δέκα αιτήματα για την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή. Συγκεκριμένα, ζητείται:

  • να ολοκληρωθούν η πληρωμή αποζημιώσεων Ιανουαρίου 2021 και να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε προ του Πάσχα η πληρωμή των αποζημιώσεων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021.
  • να ανοίξουν όλα τα πεδία στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την διόρθωση των λαθών της περιόδου 2020
  • να ανακοινωθεί πότε, μετά το Πάσχα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για αναδρομικές διορθώσεις μισθωτηρίων και για αρχικές δηλώσεις COVID τόσο της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, όσο και των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021.
  • να εκδοθούν όλοι οι κατά περίπτωση και κατά μήνα αντίστοιχοι ΚΑΔ πληττόμενων και κλεισμένων επιχειρήσεων ώστε να διευκολύνει πλήρως  τα εμπλεκόμενα μέρη (εκμισθωτή – ιδιοκτήτη, υπεκμισθωτή και υπομισθωτή) στην κατά περίπτωση εφαρμογή τόσο στην πλατφόρμα για τις δηλώσεις COVID, όσο και μεταξύ τους για τις εκατέρωθεν διευθετήσεις δικαιωμάτων και υποχρεώσεις που απορρέουν από την μίσθωση και υπεκμίσθωση, αλλά και για τον ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της μονομερούς παράτασης των μισθώσεων των «κλειστών» επιχειρήσεων.
  • να ανακοινωθεί ποια λύση θα δοθεί στο οξύτατο πρόβλημα των ιδιοκτητών υπεκμισθωμένων ακινήτων, όπου, ενώ σε μείωση δικαιούνται μόνον οι υπομισθωτές, οι μισθωτές/υπεκμισθωτές προχωρούν και αυτοί σε αυθαίρετες και αναδρομικές μειώσεις των μισθωμάτων, αρνούμενοι να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων ολόκληρα τα μισθώματα τα οποία τους οφείλουν.
  • να υπάρξει αναβολή φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων έτους 2020 χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση ή αγωγή.
  • να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την έκπτωση φόρου του 40% των δαπανών για τις  εργασίες που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
  • να ανασταλεί η εφαρμογή τεκμηρίων σε βάρος των «πληττόμενων χωρίς ΚΑΔ» ιδιοκτητών ακινήτων.
  • να ανασταλεί το πρόστιμο 22% λόγω μη πληρωμής του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • να δοθεί ουσιαστική έκπτωση 5% σε όσους εξοφλήσουν αμέσως το ποσό του φόρου εισοδήματος.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και διαδικασία προσαύξησης των τιμών ζώνης όπου ήδη ισχύουν αντικειμενικές αξίες, όχι μόνο μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News