ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ποιοι θα λάβουν αποζημιώσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ποιοι θα λάβουν αποζημιώσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Σε «λερναία ύδρα» εξελίσσεται η υπόθεση με την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίου.

Ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται για μια μαζική κατάθεση χρημάτων μέσα στον Απρίλιο –ενδεχομένως και πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα- προκειμένου να κατατεθούν χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων ακόμη και υπό μορφή προκαταβολής, συνεχώς ανακύπτουν νέα ζητήματα. Λογιστές έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τα παράπονα των πελατών τους οι οποίοι δεν έχουν δει ακόμη τις αποζημιώσεις στους λογαριασμούς τους παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υποπέσει σε κάποιο λάθος.

Το αγκάθι των υπεκμισθώσεων

Μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει με τις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων όπου οι αποζημιώσεις «κόβονται» χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον νόμο. Πολλά παράπονα και από περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι έχουν μισθώσει ακίνητα από ιδιοκτήτες προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Οι υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ενώ συνεχώς προστίθενται καινούργιες από τη στιγμή που το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων παρατείνεται (σ.σ ήδη έχει ανακοινωθεί εφαρμογή και για τον Απρίλιο).

Η τριπλή πληρωμή

Σε μια προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα σε αυτούς που δικαιούνται αποζημίωσης και σε αυτούς που την έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ δρομολογεί για το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου την «τριπλή πληρωμή». Θα περιλαμβάνει:

  1. Τις αποζημιώσεις του Φεβρουαρίου για όσους έχουν ήδη κάνει δήλωση COVID
  2. Τις αποζημιώσεις του Μαρτίου χωρίς καν να έχει υποβληθεί δήλωση COVID. Ενώ h αγορά περιμένει να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τον Μάρτιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν άμεσα η πλατφόρμα και οι πληρωμές να γίνουν με βάση τις δηλώσεις του Φεβρουαρίου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο ενοικιαστής παραμένει πληττόμενος και ότι η μίσθωση δεν έχει λήξει.
  3. Τις αποζημιώσεις για όλους τους μήνες από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο για όλους τους ιδιοκτήτες που διορθώνουν λάθη και παραλείψεις. Για να μεγαλώσει ο αριθμός αυτών των καταβολών έχει ήδη δρομολογηθεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τις 19 Απριλίου.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η υποβολή αρχικών δηλώσεων για όσους δεν τις έχουν κάνει. Οι αρχικές δηλώσεις θα αφορούν στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 12 Απριλίου. Τέλος έχουν δρομολογηθεί και οι διορθώσεις των δηλώσεων σε περιπτώσεις συνιδιοκτησιών οι οποίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες και έχουν ήδη μείνει σε εκκρεμότητα. Από τη Δευτέρα η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει την αποστολή email στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να δρομολογηθούν οι διορθώσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News