Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 19:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σας κούρεψαν το ενοίκιο και δεν πήρατε αποζημίωση; Έρχεται «προσκλητήριο» διόρθωσης από την ΑΑΔΕ

Σας κούρεψαν το ενοίκιο και δεν πήρατε αποζημίωση; Έρχεται «προσκλητήριο» διόρθωσης από την ΑΑΔΕ

Το επιτακτικό αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων να «ανοίξει» εκ νέου η πλατφόρμα με τις δηλώσεις COVID προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια –όχι μόνο των τελευταίων μηνών αλλά από την αρχή της πανδημίας δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο- ικανοποιεί το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η πλατφόρμα, θα ενεργοποιηθεί την Τρίτη και θα δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τις 19 Απριλίου στους ενδιαφερόμενους. Επίσης η ΑΑΔΕ θα έρθει –επίσης από την Τρίτη- σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τα λάθη που έχουν εντοπιστεί και εμποδίζουν την καταβολή της αποζημίωσης.

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει τα εξής:

  • Οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις σταδιακά από την 16η Μαρτίου μέχρι και την 19η Απριλίου 2021
  • Ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων της παρ. 1 του άρθρου 11 της παρούσας υποβάλλουν τη «Δήλωση Covid» και τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από την 12η Μαρτίου μέχρι και την 12η Απριλίου 2021
  • Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 12η Απριλίου 2021 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Με το που θα επιλύνονται οι εκκρεμότητες των ιδιοκτητών για όλο το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα δρομολογείται και η καταβολή των αποζημιώσεων. Επίσης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δρομολογηθεί και η καταβολή των αποζημιώσεων για τα «κουρέματα» του Ιανουαρίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News