ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τι αλλάζει για όσους έχουν οφειλές στα ταμεία

AP Photo

Aλλαγές σχεδιάζει το Υπουργείο εργασίας για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» στο τραπέζι των αλλαγών είναι η εξίσωση του ορίου των οφειλών προς όλα τα ταμεία. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις οφειλές λειτουργεί ως κόφτης για τον ασφαλισμένο για τη λήψη προσωρινής ή οριστικής σύνταξης αλλά ακόμη και για την προκαταβολή σύνταξης.

Υπενθυμίζεται πως οι επαγγελματίες που χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ (στον τέως ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ που οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και οι  αγρότες που  χρωστάνε (στον τέως ΟΓΑ) πάνω από 4.000 ευρώ  δεν μπορούν να πάρουν ούτε προσωρινή ούτε οριστική σύνταξη και φυσικά μένουν και εκτός της διαδικασίας της προσωρινής σύνταξης.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Συγκεκριμένα, η βασική αλλαγή είναι το πλαφόν των οφειλών να οριστεί στις 20.000 για όλα τα ταμεία, να μην υπάρχουν δηλαδή τρεις ταχύτητες ανάλογα από ποιο πρώην ταμείο προέρχεται ο ασφαλισμένος. Το βασικό σενάριο για την ενοποίηση των ορίων στις 20.000 κάνει λόγο για εφαρμογή μόνο για την έκδοση  προσωρινών αλλά και οριστικών συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση κερδισμένοι θα ήταν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ και του πρώην ΕΤΑΑ καθώς το όριο για τους πρώτους θα αυξηθεί κατά 16.000 ευρώ ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ το όριο θα αυξηθεί κατά 5.000 ευρώ γεγονός που θα ξεμπλόκαρε πολλούς ασφαλισμένους ειδικά του ΟΓΑ να πάρουν τελικά την σύνταξη τους.

Υπάρχει ακόμη όμως και η πιθανότητα το συγκεκριμένο όριο τελικά να ισχύσει και στην διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης. Εάν τελικά το ενιαίο όριο οφειλών εφαρμοστεί και για την προκαταβολή σύνταξης φαίνεται πως θα ανοίξει το δρόμο και για αυτούς που κόπηκαν κατά τον κύκλο των αιτήσεων για την προκαταβολή μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Μάλιστα από τις 44.500 αιτήσεις που  υποβλήθηκαν περίπου 37.000 είναι αυτές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι ασφαλισμένοι θα πληρωθούν λίγο πριν το Πάσχα. Μια από τις βασικότερες αιτίες της μη ένταξης των ασφαλισμένων είναι πως οι οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν το προβλεπόμενο έως τώρα πλαφόν. Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέβαζαν το πήχη των πληρωμών του πρώτου κύκλου της προκαταβολής περίπου στις 60.000

Αυτή η αλλαγή βέβαια θα ξεμπλόκαρε και τους νέους συνταξιούχους που θα αιτηθούν την σύνταξη τους και οφείλουν πάνω από τα οριζόμενα όρια ανά ασφαλιστικό ταμείο και θα πετιούνταν εκτός και της διαδικασίας της προκαταβολής .Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία της προκαταβολής είναι ακόμη ενεργή για όσους βγαίνουν τώρα στη σύνταξη.

Βέβαια όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν τελικά η εξίσωση των ορίων θα εφαρμοστεί και στην προκαταβολή της σύνταξης ή θα εφαρμοστεί αποκλειστικά για την εκκαθάριση των συντάξεων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News