ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Προκαταβολή σύνταξης: Ποιοι έμειναν εκτός και γιατί

Προκαταβολή σύνταξης: Ποιοι έμειναν εκτός και γιατί

Τελευταία ημέρα σήμερα που μπορούν οι συνταξιούχοι, οι οποίο δεν λαμβάνουν ακόμη σύνταξη να αιτηθούν την προκαταβολή σύνταξης. Τα ποσά που δικαιούνται είναι από 360-384 ευρώ το μήνα, ενώ θα λάβουν και αναδρομικά για το διάστημα αναμονής.

Λιγότερες από 40.000 αιτήσεις είχαν υποβληθεί μέχρι χθες στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, την στιγμή που οι εκκρεμείς υποθέσεις για τις κύριες συντάξεις υπερβαίνουν τις 150.000. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου εργασίας αναμένονταν να κατατεθούν περίπου 60.000 αιτήσεις. 

Φαίνεται πως αρκετοί ήταν τελικά αυτοί που είχαν οφειλές προς τα ταμεία τους και έχουν μείνει εκτός της διαδικασίας. Εκτός μένουν οι ασφαλισμένοι που ναι μεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αλλά έχουν οφειλές  20.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες κλπ),  15.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, μηχανικοί) και 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ.

Άλλη μια κατηγορία συνταξιούχων που δεν υπέβαλλαν αίτηση για την νέα διαδικασία της προκαταβολής ήταν όσοι φοβήθηκαν πως εάν λάβουν την προκαταβολή σύνταξης θα καθυστερήσει η εκκαθάριση της κανονικής τους σύνταξης.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε η άποψη  πως η διαδικασία της προκαταβολής μπορεί να οδηγήσει και σε καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Παρόλα αυτά η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ  διαψεύδει με ανακοίνωση της κάτι τέτοιο .Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία της προκαταβολής δεν σχετίζεται με την πορεία της εκκαθάρισης των συντάξεων. Μάλιστα η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, από την πλευρά της, καλεί όσους πολίτες, των οποίων εκκρεμεί η απονομή της σύνταξης, να αξιοποιήσουν την δυνατότητα προκαταβολής, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη μηνιαία καταβολή ποσών.

Βέβαια υπάρχει και η κατηγορία των ασφαλισμένων που λαμβάνουν ήδη προσωρινή σύνταξη και μένουν όπως είναι φυσικό εκτός της διαδικασίας της προκαταβολής σύνταξης .

Όσοι εν αναμονή σύνταξη καταθέσουν μέχρι και σήμερα την αίτηση τους θα πληρωθούν από τις 26-29 Απριλίου σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» τόσο το ποσό της προκαταβολής αλλά  και τα αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και το επόμενο διάστημα για τους ασφαλισμένους για τους οποίους εκκρεμεί η σύνταξη τους παρόλα αυτά θα πληρωθούν σε δεύτερο χρόνο και όχι πριν το Πάσχα.

Από το Μάϊο και μετά το δεύτερο κύμα θα αφορά την πληρωμή των παλαιών συνταξιούχων που θα υποβάλλουν αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης μετά τις 31 Μαρτίου  αλλά και των νέων συνταξιούχων που έχουν υποβάλλει και θα υποβάλλουν  αίτημα συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και μετά.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί  ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».Γι αυτούς τους ασφαλισμένους προφανώς, δεν υπάρχει καμία προθεσμία υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξης ενώ θα πληρώνονται το ποσό της εθνικής σύνταξης τον επόμενο μήνα από την αίτηση τους. Το κόστος για την καταβολή της προκαταβολής  στους «νέους» συνταξιούχους  του 2021 δηλαδή στα αιτήματα που θα κατατεθούν εφεξής ανέρχεται περίπου στα 28 εκατ. ευρώ. το μήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News