ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές με πίστωση: Πώς θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις την επιδότηση

Ασφαλιστικές εισφορές με πίστωση: Πώς θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις την επιδότηση

Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που αναγγέλθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο δίνουν σίγουρα το έναυσμα της επόμενης ημέρας για την οικονομία. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών στο «ΜR» ο στόχος των νέων οικονομικών μέτρων είναι διττός από την μία οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να παράγουν τζίρο και από την άλλη να διατηρήσουν τους εργαζόμενους την επόμενη ημέρα. Βασικοί πυλώνες του νέου σχεδιασμού η επιδότηση με μορφή κουπονιών τόσο των ασφαλιστικών όσο και των φορολογικών οφειλών. Το πιστωτικό υπόλοιπο για τις ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές οι επιχειρήσεις θα μπορούν να το κερδίσουν με δύο τρόπους  είτε μέσω του προγράμματος παγίων δαπανών είτε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πώς θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές μέσω των πάγιων δαπανών

Οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω από ένα εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης ανήκει στους πληττόμενους κλάδους  και τηρούν μια σειρά κριτήριων ως εξής:

  • Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, θα δωθεί έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι στην πτώση του τζίρου. 

Οι επιχειρήσεις που θα πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα μπορούν να είναι δικαιούχοι του προγράμματος παγίων δαπανών. Η ενίσχυση μέσω πιστωτικού υπολοίπου θα προκύψει ως εξής θα αθροιστούν οι πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων μέσα στο 2020 και θα αφαιρεθεί το ποσό των ενισχύσεων που έλαβε η κάθε επιχείρηση συνολικά. Το μεγαλύτερο  πιστωτικό υπόλοιπο θα λάβουν οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 60% ενώ θα υπάρχει και  ανώτατο πλαφόν .

Για παράδειγμα μια επιχείρηση είχε δαπάνες 50.000 ευρώ μέσα στο 2020 και μέσω ενισχύσεων έλαβε 30.000.Θα μπορεί να πάρει με μορφή πιστωτικού υπολοίπου 18.000 ευρώ. Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει στην πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών  και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή  φορολογικών οφειλών. Το πρόγραμμα όμως θα καλύπτει μόνο μελλοντικές ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές. Δεν θα μπορούν να καλυφθούν μέσω του πιστωτικού  υπολοίπου οι ρυθμισμένες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές και αυτό γιατί στόχος είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα. Μάλιστα το συγκεκριμένο μέτρο συνοδεύεται και από ρήτρα μη απολύσεων έως 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Πιστωτικό υπόλοιπο και μέσω επιστρεπτέας

Πιστωτικό υπόλοιπο για την εξόφληση μελλοντικών ασφαλιστικών οφειλών αλλά και φορολογικών μπορεί να κερδίσει κάποιος και μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για παράδειγμα επιχείρηση έχει λάβει μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών 100.000 ευρώ. Βάσει του ψαλιδίσματος που  μπορεί να φθάσει ακόμη και το 50% όπως  προβλέπετε μέσω των νέων μέτρων που εξαγγέλθηκαν  ,η επιχείρηση θα πρέπει να επιστρέψει τα 50.000 ευρώ στο κράτος είτε σε 60 δόσεις είτε εφάπαξ κερδίζοντάς έκπτωση 15% (θα πληρώσει 42.500 ευρώ).

Παρόλα αυτά δίνεται άλλη μια επιλογή στην επιχείρηση αντί για κούρεμα να της δοθεί επιπλέον  ποσό που θα ισούται με το 35% των επιστρεπτέων που έλαβε στα πλαίσια των τριών πρώτων κύκλων. Στο παραπάνω παράδειγμα η επιχείρηση μπορεί να «κερδίσει» άλλες 35.000  ευρώ σε μορφή πιστωτικού υπολοίπου που και σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη ασφαλιστικών οφειλών και φορολογικών .Μέσω και αυτού του πιστωτικού υπολοίπου που μπορεί να δημιουργηθεί μέσω της επιστρεπτέας αποκλείονται οι ρυθμισμένες οφειλές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News