ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «MR»

Η πανδημία απογείωσε τις συναλλαγές internet και mobile banking

Η πανδημία απογείωσε τις συναλλαγές internet και mobile banking

Με ψηφιακές ταχύτητες εξελίχθηκαν το 2020 οι ηλεκτρονικές πληρωμές στη χώρα μας εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, που όπως και κατά την κρίση των capital controls – το 2015 – αποτέλεσε την «ευκαιρία» για τη διάδοση των συναλλαγών μέσω ψηφιακών καναλιών.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία των τραπεζών που παρουσιάζει το Moneyreview, με βάση τα οποία εκτός από τις πληρωμές με κάρτες, άνθηση γνώρισαν το 2020 και οι συναλλαγές μέσω internet και mobile banking, που διευρύνθηκαν κατά 12,3% και 70,7% αντίστοιχα ανεβάζοντας … ταχύτητα σε μια εποχή βαθιάς κρίσης αλλά και ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 90% των συναλλαγών έχει μεταφερθεί πλέον εκτός του τραπεζικού γκισέ και εκτός από παραδοσιακά εναλλακτικά κανάλια, όπως, τα ΑΤΜ και τα APS, πρωτεύοντα ρόλο έχουν πλέον τα ψηφιακά κανάλια.

Με βάση τα στοιχεία, οι ψηφιακές πληρωμές και δη αυτές μέσω κινητών αποτελούν τη νέα τάση των  ηλεκτρονικών συναλλαγών που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Το internet banking κυριάρχησε στις επιλογές εν μέσω covid με 462,9 εκατ. login το 2020 έναντι 397,2 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,5%, δηλαδή 65,7 εκατ. νέα «χτυπήματα». Ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 μέσω internet banking, κατέγραψε άνοδο κατά 12,3% και από τα 172,4 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 193,7 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η σχέση με την τεχνολογία αποκτά  έμπρακτη … απόδειξη, καθώς οι χρήστες δεν περιορίστηκαν σε απλές «επισκέψεις» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, κάνοντας login για ενημέρωση π.χ. του υπολοίπου. Έτσι η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε αυξήθηκε κατά 7% και από τα 280 δισ. ευρώ ανήλθε οριακά πιο κάτω από 300 δισ. ευρώ. 

Το mobile 

Την ίδια στιγμή ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι συναλλαγές μέσω mobile banking, οι οποίες αν και ξεκινούν από χαμηλή βάση, αυξήθηκαν με δυναμική πάνω από 70% το  2020. 

Οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων πραγματοποίησαν πάνω από 695 εκατ. ευρώ login έναντι 406,7 το 2019 και  ενδεικτικό της δυναμικής που έχει το  κινητό τηλέφωνο είναι ότι, η αύξηση των login συνοδεύτηκε με αντίστοιχο ποσοστό ανόδου του αριθμού των εγχρήματων συναλλαγών. 

Έτσι ο αριθμός των συναλλαγών που μεταφράστηκαν σε … χρήμα αυξήθηκε επίσης κατά 70% και ανήλθε στα 67,1 εκατ. ευρώ από μόλις 39,3 εκατ. το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν αρκέστηκαν απλώς στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων μέσω του κινητού τους, αλλά το αξιοποίησαν για να εκτελέσουν πληρωμές ή να πραγματοποιήσουν αγορές. 

Η τάση αυτή αναμένεται να διευρυνθεί λόγω της αυξημένης ασφάλειας που παρέχει πλέον η PSD2 για την πιστοποίηση των συναλλαγών μέσω της μεθόδου «Ισχυρής Ταυτοποίηση του Πελάτη – Strong Customer Authentication (SCA)» που ισχύσει καθολικά πλέον για όλες τις αγορές μέσω κινητού από τις αρχές Μαρτίου. Πρόκειται για την υποχρέωση βάσει της οποίας οι πελάτες που πραγματοποιούν συναλλαγές στο e – commerce θα πιστοποιούνται με δύο παράγοντες αντί τους ενός που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, όπως ήταν ο μοναδιαίος κωδικός pin που λαμβάνει κάποιος στο κινητό του όταν έκανε αγορές από το διαδίκτυο.

Οι κάρτες

Η άνοδος των ψηφιακών μέσων δεν έκλεψε διόλου από τη λάμψη του πλαστικού χρήματος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Moneyreview τον πρώτο λόγο στις ηλεκτρονικές πληρωμές είχαν και το 2020 – παρά την απουσία τουριστικού εισοδήματος – οι πληρωμές με κάρτες, που ενισχύθηκαν κατά 26% περίπου και ξεπέρασαν το 1,1 δισ. σε όρους αριθμού συναλλαγών από 905,5 εκατ. το 2019. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. 

Εξαιρούνται δηλαδή οι συναλλαγές των Ελλήνων στο εξωτερικό και φυσικά οι συναλλαγές των κατόχων ξένων καρτών που επισκέπτονται τη χώρα μας, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε δραματικά το 2020 και συγκεκριμένα κατά 55,8%. 

Στην αύξηση του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες συνέβαλε η καθιέρωση των ανέπαφων συναλλαγών έως του ποσού των 50 ευρώ, αλλά  εκτός από τον αριθμό των συναλλαγών σημαντική άνοδο σημείωσε και η αξία των συναλλαγών παρά τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Με βάση τα στοιχεία από τις τράπεζες, η αξία των συναλλαγών το 2020 στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 13,5% και από τα 28,2 δισ. ευρώ ξεπέρασε τα 32 δισ. ευρώ.  

Ο κύριος όγκος των συναλλαγών σε όρους αριθμού συναλλαγών αλλά και αξίας έγινε μέσω χρεωστικών καρτών. Συγκεκριμένα ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά   30% περίπου και ανήλθε στα 993,4 εκατ., ενώ η αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 18,6% στα 26,7 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 6,3% και ανήλθε στα 120,2 εκατ., ενώ η αξία τους μειώθηκε κατά 6,9% και διαμορφώθηκε στα 4,9 δισ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News