Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 13:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για να αποζημιωθούν «εδώ και τώρα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Το σχέδιο για να αποζημιωθούν «εδώ και τώρα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Λύση στο πρόβλημα με τις καθυστερημένες καταβολές των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίου αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η λύση θα δοθεί «ηλεκτρονικά». Με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxis, οι ιδιοκτήτες θα αποκτούν πλήρη εικόνα για την… τύχη των δηλώσεων Covid που έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τον Μάρτιο και μετά. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται:

  1. Για το αν δικαιούται και έχει λάβει συμψηφιστικά φόρων για τα κουρέματα ενοικίων που έχουν υποστεί από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
  2. Για το αν δικαιούται αποζημίωση σε χρήμα για τα ενοίκια που έχουν κουρευτεί από τον Νοέμβριο και μετά αλλά και ποιο είναι το ύψος αυτής αποζημίωσης (σ.σ μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις COVID και για τον Ιανουάριο).
  3. Για το αν έχουν γίνει λάθη στις δηλώσεις COVID από την πλευρά των ιδιοκτητών που τους στερούν το δικαίωμα να εισπράξουν την αποζημίωσή τους. Ούτως ή άλλως έχει ανακοινωθεί ότι οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε διορθώσεις επί των δηλώσεων COVID προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης.

Με τον ηλεκτρονικό «έλεγχο» που θα εκδοθεί για κάθε ιδιοκτήτη, θα επιδιωχθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο με δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις COVID ιδιοκτητών για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί ακόμη η σχετική αποζημίωση. Πρόκειται κυρίως για υποθέσεις ακινήτων που ανήκουν σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, για υποθέσεις με λανθασμένη ή μη ορθή αναγραφή του IBAN, για μη ταύτιση του αναγραφόμενου στη δήλωση COVID ενοικίου με το αντίστοιχο ποσό που δηλώνεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο κλπ.

Εκτός από την ανάρτηση των «ελέγχων» η ΑΑΔΕ θα δρομολογήσει μέσα στις επόμενες ημέρες και την καταβολή των αποζημιώσεων για τα κουρέματα ενοικίου μηνός Ιανουαρίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News