ENOIKIA

«Ραβασάκι» αντί για αποζημίωση: Πώς έμπλεξαν 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ και τα σενάρια της ΠΟΜΙΔΑ για όσους «κούρεψαν» ενοίκια και δεν αναγνωρίζεται

«Ραβασάκι» αντί για αποζημίωση: Πώς έμπλεξαν 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για παλαιότερες δηλώσεις κουρεμένων ενοικίων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν σε αναδρομικές μειώσεις μισθωμάτων, δηλαδή με καθυστέρηση κάποιων μηνών.

Αυτό που έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις, είναι ότι ορισμένοι ενοικιαστές ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες μετά από κάποιες εβδομάδες ή και μήνες ότι δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο. Δηλαδή, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος ενοικιαστής να μπήκε σε αναστολή εργασίας αρχές Σεπτεμβρίου και να ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη τον Ιανουάριο, δηλαδή τέσσερις μήνες αργότερα, είτε διότι υπήρχαν λόγοι υγείας, είτε διότι μειώθηκαν εκ των υστέρων τα εισοδήματα των άλλων μελών της οικογένειας (σύζυγος, παιδιά), είτε από άγνοια.

Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ενοικιαστής – επειδή έχει καταβάλει κανονικά τα προηγούμενα ενοίκια αυτών των τεσσάρων μηνών – προχωρά σε συμψηφισμό με τα τρέχοντα μισθώματα. Όμως, η πλατφόρμα για τους παλαιότερους μήνες έχει κλείσει και συνεπώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να δηλώσουν τα – αναδρομικώς – κουρεμένα ενοίκια, ώστε να αποζημιωθούν. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν το αναδρομικό άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για δηλώσεις covid για όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει προβληματισμό και για τα ενοίκια που “κουρεύτηκαν” από ενοικιαστές που δεν ανήκαν στις πληττόμενες κατηγορίες. Δηλαδή, ορισμένοι ενοικιαστές προχώρησαν σε μείωση του μισθώματος (κατέβαλαν δηλαδή χαμηλότερο ενοίκιο) επικαλούμενοι την πανδημία, χωρίς ωστόσο να ανήκουν στους ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι από τις 338.528 δηλώσεις Covid που υπεβλήθησαν το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου, απορρίφθηκαν οι 79.306 δηλώσεις. Σε 45.783 περιπτώσεις ο λόγος της απόρριψης ήταν ότι ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος, ενώ σε 28.981 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο εργαζόμενος δεν είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας. Επίσης, σε 4.791 περιπτώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση. Ήδη από την ΑΑΔΕ έχουν σταλεί στους ιδιοκτήτες χιλιάδες ειδοποιητήρια στα οποία αναγράφεται ο λόγος που έχει απορριφθεί η αίτησή τους για αποζημίωση.

Εν τω μεταξύ, βάση της νομοθεσίας, για να αποφύγουν να φορολογηθούν για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να κάνουν αγωγή στους ενοικιαστές τους. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν στην ΠΟΜΙΔΑ, είναι να ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τα ενοίκια του 2020 που – παρατύπως – δεν καταβλήθηκαν από τους ενοικιαστές, ώστε να μην φορολογηθούν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News