Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 10:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζεται άνοιγμα της οικονομίας από τις 22/03 – 3 δισ. στοιχίζει κάθε μήνας lockdown

Εξετάζεται άνοιγμα της οικονομίας από τις 22/03 – 3 δισ. στοιχίζει κάθε μήνας lockdown

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η αρχή όπως είπε θα γίνει από το λιανεμπόριο. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Επανέλαβε δε ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ., με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», εξήγησε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

«Έχουμε ένα θετικό “carry over”, αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε. Δηλώνοντας, επίσης, πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α’ εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο 

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου να γίνει χωρίς click away ή click inside, χωρίς δηλαδή να προηγείται τηλεφωνικό ραντεβού από τους καταναλωτές για παραλαβή εκτός ή εντός καταστήματος. Ωστόσο θα τεθεί ένας χρονικός περιορισμός 3 ωρών στα ψώνια με αποστολή SMS σε έναν νέο αριθμό, τον 13032. To μήνυμα, βάσει των όσων εξετάζονται, θα είναι κενό, ενώ θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μία φορά την ημέρα από τον κάθε καταναλωτή.

Η εφαρμογή για το SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 είναι ήδη έτοιμη, όπως έχει πει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Μερίδα λοιμωξιολόγων έχει εκφράσει ανησυχία ότι εάν επιτρεπεί ένα 3ωρο για ψώνια, χωρίς άλλους περιορισμούς τότε υπάρχει κίνδυνος να δούμε εικόνες συνωστισμού Σάββατο πρωί ή μεσημέρι σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού. Μένει να φανεί εάν οι ανησυχίες αυτές θα οδηγήσουν σε κάποιες έξτρα “δικλείδες” ασφαλείας, ειδικά για το κέντρο της Αθήνας. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News