ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο τριήμερο για την αγορά

Κρίσιμο τριήμερο για την αγορά

«Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες». Μπορεί η φράση να έχει ακουστεί πολλές φορές τον ένα χρόνο σχεδόν που βρισκόμαστε πλέον εν μέσω πανδημίας, εν προκειμένω όμως είναι και πάλι κυριολεκτικό. Η μετάλλαξη του ιού σε συνδυασμό με την αύξηση όλων των δεικτών ειδικά στην Αττική, οδηγεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης την κυβέρνηση, σε μία συγκυρία μάλιστα που μπαίνουμε σε ένα μήνα που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη διασπορά των ιών.

Δεν είναι τυχαίο πως παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα μετά την λήψη μέτρων – άνοιγμα από τη μία των Γυμνασίων, αλλά και επιστροφή στο click away – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης άφησε χθες όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της πανδημίας δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται» είπε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών- προχωρά κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται, των μέτρων». Συνεπώς χρειάζεται υπομονή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως η κατάσταση θα μείνει τουλάχιστον σταθερή ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του click away στο λιανεμπόριο, ώστε να συνεχίσει να κινείται η αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Νίκος Χαρδαλιάς ζητά διαρκώς πιστή εφαρμογή των μέτρων. Εάν όμως, όπως προειπώθηκε, τις επόμενες τρεις ημέρες συνεχίσει η ανοδική τάση, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί, το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις και δη αυτήν από την αφρικανική Ηπειρο – της Βρετανίας δεν ανησυχεί τόσο τους ειδικούς αφού είναι γνωστή από τον Νοέμβριο- τα πάντα είναι ανοιχτά. Όπως ανέφερε στο MR κυβερνητική πηγή «θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί, αν και αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διασπορά».

Η παράμετρος της οικονομίας

Το νομοσχέδιο πάντως που θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Βουλή, προβλέπει μεταξύ άλλων πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές -με κρατική εντολή- από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, δείχνοντας πως η κυβέρνηση έχει και τον Φεβρουάριο «εντός προγραμματισμού». Το θέμα είναι πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία από εκεί και έπειτα.

Η χθεσινή δήλωση του Χρήστου Σταικούρα πως τα 7,5 δις ευρώ που έχουν υπολογιστεί για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης από την πανδημία δείχνει πως οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από όσο αρχικά υπολογιζόταν την ώρα που οι οικονομικές δυνατότητες είναι πεπερασμένες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News