ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ποια καταστήματα ανοίγουν πριν τα Χριστούγεννα

Ποια καταστήματα ανοίγουν πριν τα Χριστούγεννα

Ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι τα Χριστούγεννα. Η επαναλειτουργία της αγοράς θα είναι σταδιακή, προκειμένου να καταγράφεται ο υγειονομικός αντίκτυπος στην πορεία της πανδημίας.

Οι 110 επιχειρήσεις που πωλούν αποκλειστικά χριστουγεννιάτικα είδη, σε ολόκληρη τη χώρα, είναι οι πρώτες που σηκώνουν ρολά και ανοίγουν ταμείο. Τα περισσότερα προϊόντα τους (π.χ. στολίδια που γράφουν 2021) δεν θα μπορούσαν να πωληθούν άλλη περίοδο του χρόνου, που σημαίνει ότι αν αυτές οι επιχειρήσεις παρέμεναν κλειστές, η απώλεια του τζίρου θα ήταν μη αναστρέψιμη. Φυσικά, το άνοιγμα αυτών των καταστημάτων σημαίνει ότι απελευθερώνεται και η πώληση των εποχικών ειδών από τα σούπερ μάρκετ.

Οι κανόνες επαναλειτουργίας των καταστημάτων με τα χριστουγεννιάτικα είδη, προβλέπουν ότι

·         το ωράριο λειτουργίας είναι 7 π.μ. έως και 8:30 μ.μ.

·         για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση

·         πρέπει να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών

·         είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες

·         επιτρέπονται έως τέσσερις πελάτες ανά 100 τ.μ. και ένας πελάτης για κάθε επιπλέον 15 τ.μ.

·         συστήνεται η μη χρήση ανελκυστήρων και αν η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Όπως τονίζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο λόγος που δεν ανοίγουν ταυτόχρονα και τα καταστήματα που πωλούν μεν χριστουγεννιάτικα στολίδια, αλλά πωλούν παράλληλα και παιχνίδια ή άλλα είδη (σπιτιού, ένδυσης κ.ά), είναι ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι πάρα πολλά (πάνω από 11.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά) και ορισμένα είναι μεγάλα σε μέγεθος.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είμαστε μακριά από τη στιγμή που θα ανοίξουν και ακόμα τέσσερις κατηγορίες. Πρόκειται για

·         τα κομμωτήρια

·         τα καταστήματα παιχνιδιών

·         τα βιβλιοπωλεία

·         τα ανθοπωλεία

Το μόνο που εξετάζουν, ακόμα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι το αν θα ανοίξουν όλα μαζί στις 14 Δεκεμβρίου ή σταδιακά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα επιχειρηθεί η σταδιακή επαναφορά της αγοράς με μία κατηγορία ανά 3 ή 4 μέρες, ώστε να επαναλειτουργήσουν πλήρως μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι μοναδικοί κλάδοι που ενδέχεται να μην ανοίξουν πριν τις γιορτές, είναι η εστίαση και η νυχτερινή διασκέδαση. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εξεταστούν πρώτα οι επιπτώσεις από το εορταστικό άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον τα δεδομένα δεν είναι επιβαρυντικά, να επιχειρηθεί το άνοιγμα της εστίασης μετά τις 15 Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων με σόμπες που επιδοτούνται, πλέον, από το ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News