Business & Finance Σάββατο 12/12/2020, 09:25
BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα 5 και 6 για τον χαμένο τζίρο των εορτών

Επιστρεπτέα 5 και 6 για τον χαμένο τζίρο των εορτών

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων της αγοράς για το μέτρο του click away, το οποίο εκτιμάται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μεγάλη πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνει ότι όλα τα μέτρα στήριξης για το λιανεμπόριο και ευρύτερα τις επιχειρήσεις παραμένουν σε ισχύ. Για την αναγκαία ρευστότητα το βασικό όχημα θα είναι ο 5ος και 6ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπό εξέταση και πρόγραμμα πληρωμής τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επανέλαβε και σήμερα πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το click away δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση. «Δεν υποκρινόμαστε κάτι τέτοιο, και γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις με παράδοση εκτός θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές και θα λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβερνήσεως σα να είναι κλειστές» είπε ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Αναγωρίζοντας ότι θα χαθεί σημαντικός τζίρος κατά τις εορτές, αφού στην ουσία το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό, τόνισε πως ο εμπορικός κόσμος που θα υποστεί μεγάλη ζημιά μπορεί να λάβει τη μερίδα του λέοντος μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολής. «Θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, που θα λάβει υπόψη της το μεγάλο μειωμένο τζίρο των εορτών» διαβεβαίωσε. 

Παράλληλα σημείωσε ότι με το νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης ήδη εξετάζεται πρόγραμμα πληρωμής των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. 

Πιστή τήρηση των κανόνων

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες. O πελάτης δε θα μπορεί να εισέλθει στο κατάστημα, ενώ οι ουρές για την παραλαβή έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 9 άτομα. «Εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός» διεμήνυσε. 

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κατά την μετάβαση στο κατάστημα την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής και το email με την ώρα παραλαβής. Στόχος είναι να ξεμπλοκάρουν οι ταχυμεταφορές, που τις τελευταίες ημέρες δοκίμασαν τα όριά τους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News