ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης στο «MR»: Γνωρίζουμε το πρόβλημα – Θα βάλουμε πλάτες

Ν. Παπαθανάσης στο «MR»: Γνωρίζουμε το πρόβλημα – Θα βάλουμε πλάτες

«Η πολιτεία οφείλει να παρακολουθεί και να προλαμβάνει». Με τη φράση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, εξηγεί την απόφαση για το καθολικό lockdown στην Αττική και διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Στην εφόλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στο moneyreview.gr τονίζει πως θα συνεχιστούν οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τους κλάδους που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία, αλλά και αναγνωρίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν δομικές αδυναμίες της οικονομίας στην μετά- Covid εποχή. Παρουσιάζει δε τα εργαλεία και τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. 

Τι πιστεύετε ότι συνέβη και οδηγηθήκαμε σε νέα σκληρότερα μέτρα;
Όπως γνωρίζετε, ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς επιστήμονες και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας. Σε συνέχεια της πορείας του επιδημιολογικών εξελίξεων ζήτησε από τους ειδικούς να συνεδριάσουν και να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη και τις προτάσεις τους, όπως και έγινε. Από την πρώτη στιγμή της διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς κρίσης έχουμε τονίσει ότι όλες οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών που παρακολουθούν και αναλύουν τα δεδομένα νυχθημερόν. Σε μια τόσο δυναμική κατάσταση, όπως είναι η πανδημία που πλήττει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, η Πολιτεία οφείλει να παρακολουθεί και να προλαμβάνει. Να βρίσκεται με όσα μέσα διαθέτει ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις ώστε να προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη ζωή. Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έδειχνε ότι υπήρξε αυξητική τάση του ιού και έτσι χρειάστηκε να παρθούν νέα μέτρα, ακόμα πιο περιοριστικά. Γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα αλλά και την κόπωση όλων μας. Ας είμαστε, όμως, και αυτήν τη φορά ψύχραιμοι και πειθαρχημένοι ώστε να ξεπεράσουμε μια ώρα γρηγορότερα και αυτήν τη δυσκολία.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία για όσο χρειαστεί με στόχο όταν βγούμε από αυτήν την περιπέτεια να καταγράφουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Το πλήγμα στο λιανεμπόριο από την πανδημία και το lockdown είναι εκ των πραγμάτων σφοδρό και παρατεταμένο. Τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας την επόμενη μέρα. Ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου για το εύρος της ζημιάς στο τέλος της ημέρας;

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει την κρίση στηρίζοντας της επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. με την μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown που αυτή επέφερε. Κάτι που δεν ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαθέτουν ισχυρότερη οικονομία από τη δική μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής διαχείρισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση με πρόγραμμα αλλά και σύνεση, εντός των δημοσιονομικών μας ορίων. Κάτι που αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών,  τα οποία  αφορούν και στην εστίαση, έναν κλάδο που ομολογουμένως έχει πληγεί σημαντικά. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία για όσο χρειαστεί με στόχο όταν βγούμε από αυτήν την περιπέτεια να καταγράφουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Δουλεύουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα με πρωτοβουλίες στήριξης ή άλλες στρατηγικές επιλογές που στοχεύουν να βοηθήσουν την κοινωνία και την οικονομία να σταθούν όρθιες, επενδύοντας στην επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Πότε και πώς βλέπετε την επιστροφή στην κανονικότητα; Θα αντικατασταθούν τα οριζόντια μέτρα στήριξης με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις;

Η πρόθεσή μας για στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι δεδομένη. Αυτό αποδεικνύεται, μάλιστα, και από όσα συζήτησε αλλά και ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Αναφέρομαι στην πλήρη απαλλαγή του ενοικίου και για τον Μάρτιο, τη διατήρηση του μηδενικού μισθολογικού κόστους, τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ και το αλκοόλ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, την επέκταση του μέτρου στις μεταφορές, τα θέατρα και τους κινηματογράφους όταν επαναλειτουργήσουν, την κάλυψη των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν υποστεί βαριά τραύματα από την πανδημία, η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι κατάμέσο όρο της τάξης του 9-10%. Δουλεύουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα με πρωτοβουλίες στήριξης ή άλλες στρατηγικές επιλογές που στοχεύουν να βοηθήσουν την κοινωνία και την οικονομία να σταθούν όρθιες, επενδύοντας στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, όταν με το καλό, όλα αυτά θα αρχίσουν να γίνονται παρελθόν. Θα πρέπει, όμως, να λειτουργούμε με πειθαρχία στα μέτρα προστασίας, αισιοδοξία, δύναμη και ενότητα. Έτσι ώστε όταν περάσει αυτή η καταιγίδα, η ελληνική κοινωνία και η οικονομία να είναι έτοιμες να μπουν στη νέα εποχή. Και θα μπουν ανεπιστρεπτί.


Στην μετά-covid εποχή θα χρειαστεί ένα “επενδυτικό κύμα”. Υπάρχει ποσοτικός στόχος και σε ποιους τομείς;

Στην προσπάθεια η Ελλάδα να αρχίσει να ανακάμπτει, παράλληλα με την αντιμετώπιση της μεγάλης περιπέτειας που βιώνει μαζί με πολλές άλλες χώρες, ο στόχος είναι συγκεκριμένος και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Την ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση των επενδύσεων είναι ο μονόδρομος που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους, όπως τους έχουμε περιγράψει και έχουμε δεσμευτεί. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021» η πανδημία δεν ανέκοψε την ώθηση που έχει δοθεί στις μεταρρυθμίσεις. Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. € του Ταμείου Ανάκαμψης – 19 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 δισ. σε δάνεια – ώστε να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία. Η Κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι απελευθερώνουμε ολοένα και περισσότερες επενδύσεις, πολλές από τις οποίες ήταν “ακινητοποιημένες” για αρκετά χρόνια. Παράλληλα, εξελίσσονται και  όλα τα προγράμματα ενίσχυσης των εγχώριων επενδυτικών σχεδίων. Χαρακτηριστική είναι η προ ημερών ανακοίνωση του οριστικού πίνακα κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων στον γ’ κύκλο του καθεστώτος της “Γενικής Επιχειρηματικότητας”.

Εγκρίθηκε οριστικά η ενίσχυση 166 νέων επενδυτικών σχεδίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μόνο από αυτά, διότι έπονται και άλλα, προβλέπεται να δημιουργηθούν πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Εγκρίθηκε οριστικά η ενίσχυση 166 νέων επενδυτικών σχεδίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μόνο από αυτά, διότι έπονται και άλλα, προβλέπεται να δημιουργηθούν πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούν τόσο σε πτυχιούχους όσο και σε άλλες κατηγορίες. Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος που αποτελούν τον πυρήνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της κατάρτισης με σκοπό τη δημιουργία και την ανάπτυξη εργατικού δυναμικού υψηλών προσόντων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όλο αυτό το διάστημα των συνεχιζόμενων δυσκολιών, δεν σταμάτησε τις δραστηριότητές του. Οι εξελίξεις στο πεδίο των στρατηγικών επενδύσεων σε διάστημα μόλις ενός μήνα είναι ενδεικτικές και, μεταξύ άλλων, απαντούν και στο ερώτημά σας για τους τομείς στους οποίους εκτείνονται τα επενδυτικά πλάνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίναμε τέσσερα (4) επενδυτικά σχέδια σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας. Σε εξέλιξη είναι, επίσης, οι συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΗ και του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE, βάσει του σχετικού μνημονίου συνεργασίας (MoU) που έχει υπογραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, αναφορικά με επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην απολιγνιτοποίηση. Επίσης, για πρώτη φορά, εγκρίναμε στρατηγική επένδυση με αντικείμενο την έρευνα στον τομέα του φαρμάκου, προϋπολογισμού 51 εκ. € και το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 75 νέες θέσεις εργασίας. Προχωρήσαμε στην έγκριση χωροθέτησης της στρατηγικής επένδυσης στον Σκορπιό, ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 165 εκ. €, που θα κατασκευαστεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του. Παράλληλα, το μεγάλο έργο του Ελληνικού προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επενδυτικά σχέδια ξένων μεγάλων εταιρειών όπως της Microsoft, της Pfizer, της Teamviewer, της Digital Realty, της Cisco, της Beat, της Sparkle. Όλα αυτά συνθέτουν ένα απολύτως διαφορετικό επενδυτικό τοπίο από αυτό που ίσχυε στη χώρα πριν από ενάμιση χρόνο. Ένα σκηνικό που καταφανώς “κοιτάζει” την επόμενη ημέρα. Η Βιομηχανία και η Μεταποίηση, επίσης, είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαιτέρως κρίσιμο ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο θα δημοσιεύσει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα  για τη συμμετοχή  ελληνικών επιχειρήσεων στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Project of Common European Interest – IPCEI) στο πεδίο της αλυσίδας αξίας της  «Μικροηλεκτρονικής». Κινήσεις που δηλώνουν με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και καινοτομικών προϊόντων.

Ποιά είναι τα εργαλεία και τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων;

8+1 κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων

Στην Ελλάδα διαμορφώνεται μια νέα οικονομία η οποία προσφέρει πολλές και διαφορετικού προσανατολισμού επενδυτικές ευκαιρίες σε αντίστοιχα επιχειρηματικά πεδία. Τα κίνητρα και τα εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων είναι  πλέον αρκετά και υποστηρίζονται τόσο από τον τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος με πρόσθετα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη δημιούργησε κινητικότητα ως προς την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας μας, όσο και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ‘21-’27. Το βασικό εργαλείο της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς, που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και επιλύουν λιμνάζοντα προβλήματα που καθιστούσαν απωθητική ακόμα και τη σκέψη να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων εντάσσονται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, η κατάργηση της εισφοράς στις πιστώσεις factoring και leasing, η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, η ψήφιση διατάξεων για την υπεραπόσβεση δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη, η θέσπιση υπερέκπτωσης για τις επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Ψηφιοποιήσαμε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα πολλές χρονοβόρες  διαδικασίες με αποτέλεσμα να μηδενίσουμε, σχεδόν, τη γραφειοκρατία.

Υπάρχουν σημεία στη λειτουργία της οικονομίας που χρήζουν αλλαγών;

Πρέπει να αντιμετωπιστούν παθογένειες που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την κοινωνία και την οικονομία 

Αυτό είναι βέβαιο. Σαφώς και υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν αμέσως αν θέλουμε να προλάβουμε το τρένο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην οικονομία του αύριο. Υπάρχουν παθογένειες που ταλαιπωρούν για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία και οικονομία, δομικές αδυναμίες και αβελτηρίες που αποθαρρύνουν κάθε εγχώρια ή ξένη επιχειρηματική πρωτοβουλία που προάγει την ανάπτυξη, την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό. Όλα αυτά για την κυβέρνησή μας αντιμετωπίζονται ως αρνητικό παρελθόν και για αυτό ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι ταχύτατος και αποτελεσματικός. Πατάμε πολύ γερά στη γη, είμαστε ορθολογιστές χωρίς ιδεοληψίες και γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει σε όλους τους κλάδους της αγοράς, ιδίως τώρα στη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Για αυτό και η στρατηγική μας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά προσαρμόζεται κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων αλλά και με τη δέουσα σύνεση και προσοχή εντός των δημοσιονομικών ορίων της οικονομίας μας. Ώστε να αντέξουμε να στηρίζουμε όσους επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται μέχρι το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας. Σε αντίθεση, βέβαια, με τον τρόπο που απαιτούσε η αντιπολίτευση να υιοθετήσουμε από την αρχή της κρίσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News