Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 17:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ανοδος του οικονομικού κλίματος- Βελτιώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Ανοδος του οικονομικού κλίματος- Βελτιώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Ανοδος καταγράφηκε στο οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ, λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών, τη στιγμή που το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες εξασθενούν.

ΙΟΒΕ: Ανοδος του οικονομικού κλίματος- Βελτιώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία-1

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 107,2 μονάδες, έναντι 105,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 105,7 μονάδων ένα έτος πριν.
Επιπλέον σημειώθηκε μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αφού ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένησε ήπια τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις -46,3 μονάδες, από -40,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα υπήρξε βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 101 μονάδες τον Ιανουάριο, από 94,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, η οποία ωστόσο ήταν χαμηλότερη σε σχέση με ένα έτος πριν (107,4 μον.).

ΙΟΒΕ: Ανοδος του οικονομικού κλίματος- Βελτιώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία-2

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, αν και το επίπεδο των τιμών εξακολουθεί να είναι υψηλό, παραμένουν οι προσδοκίες για θετική πορεία της οικονομίας, με άνοδο των επενδύσεων που θα επιδράσει θετικά στην αγορά και στη μείωση της ανεργίας το τρέχον έτος.

Επίσης παρόλο που υπάρχουν έντονες αβεβαιότητες στο διεθνές εμπόριο, η εγχώρια βιομηχανία φαίνεται να αναμένει σχετική βελτίωση της δυναμικής της, ενώ και οι κατασκευές κινούνται έντονα ανοδικά, με επιταχυνόμενες επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι καταγράφηκε άνοδος για τη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Η εν λόγω άνοδος είναι της τάξης του 5,1% σε ετήσιο επίπεδο στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης ανόδου 1,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βελτίωση κατέγραψε και η εγχώρια μεταποίηση ύψους 4,9%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές στη βιομηχανία σημειώθηκε νέα ετήσια εξασθένιση, 15,7% τον Νοέμβριο του 2023. Αλλά και το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, από 4,1 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2023 έπεσε στο 8,9% από 12,4% ένα έτος πριν.

Κλείνοντας, όπως αναφέρει ο ΙΟΒΕ, η μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό υπόδειγμα παραγωγής δημιουργεί επιχειρηματικές και οικονομικές ευκαιρίες με σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η υλοποίηση των επενδύσεων σε υποδομές κυκλικής οικονομίας που προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός δύναται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 1,1 δισ. ευρώ, με επιπλέον 37 χιλ. θέσεις εργασίας ως το 2030. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Επιχειρήσεις: Πτώση 2,9% στον τζίρο το 2023

Κομισιόν: Περιμένει ανάπτυξη 2,3% το 2024 και το 2025 στην Ελλάδα

Ιδιωτικός τομέας: Κάτω από τα 1.000 ευρώ ο διάμεσος μισθός παρά την αύξηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News