Business & Finance Τετάρτη 14/02/2024, 13:25
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΑ

Ιδιωτικός τομέας: Κάτω από τα 1.000 ευρώ ο διάμεσος μισθός παρά την αύξηση

Ιδιωτικός τομέας: Κάτω από τα 1.000 ευρώ ο διάμεσος μισθός παρά την αύξηση

Σε χαμηλή μισθολογική κλίμακα βρίσκεται η πλειονότητα των Ελλήνων μισθωτών, παρά την αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς το 2023. Όπως μάλιστα προκύπτει από σχετική ανάλυση του ινστιτούτου ΕΝΑ επί των στοιχείων της ΕΡΓΑΝΗΣ, οι μισοί μισθωτοί στη χώρα παίρνουν -κατά το μέγιστο- έως ¾ του μέσου μισθού, δηλαδή του μέσου όρου των απολαβών όλων των μισθωτών.

Ειδικότερα, από το 2023 μέχρι το 2023 παρουσιάστηκε μια σαφής μισθολογική «μετατόπιση προς τα πάνω», με μετακίνηση πολλών μισθωτών από τα χαμηλά στα αμέσως ανώτερα κλιμάκια. Πρόκειται για αποτέλεσμα της αύξησης των ονομαστικών μισθών πέρυσι. 

Έτσι, το ποσοστό των μισθωτών που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ μειώθηκε μεν, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί την πλειονότητα. Και σε ό,τι αφορά τις απολαβές άνω των 1.000 ευρώ παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές στα ποσοστά. 

Κατανομή μισθών 2022-2023

Ιδιωτικός τομέας: Κάτω από τα 1.000 ευρώ ο διάμεσος μισθός παρά την αύξηση-1

Με άλλα λόγια, σημειώνει το ινστιτούτο ΕΝΑ, ο μέσος μισθός (μέσος όρος του μισθού όλων των μισθωτών) είναι υψηλότερος από τον διάμεσο μισθό (ο μισθός κάτω από τον οποίο αμείβονται οι μισοί μισθωτοί και πάνω από τον οποίο οι άλλοι μισοί).

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του μέσου μισθού υπερβαίνει την μέση ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών του 2023 (3,5%) αλλά υπολείπεται σημαντικά της αύξησης του δείκτη τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (11,6%).

Σύνολο μισθολογικών αμοιβών 2022-2023

Ιδιωτικός τομέας: Κάτω από τα 1.000 ευρώ ο διάμεσος μισθός παρά την αύξηση-2

Ο διάμεσος μισθός δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια από τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΡΓΑΝΗ και έτσι μπορεί κανείς να τον προσεγγίσει από τις αθροιστικές κατανομές. Αναλυτικά, για το 2022, το 49,5% των μισθωτών αμείβονταν με ποσά μέχρι 900 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο διάμεσος μισθός ήταν λίγο πάνω από αυτό το ποσό. Το 2023, το ποσοστό των μισθωτών που αμείβονταν με κάτω από 900 ευρώ μειώθηκε σε 39,3%, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκε ο διάμεσος μισθός. Επίσης, το 53,7% των μισθωτών αμείβονταν με κάτω από 1.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ο διάμεσος μισθός του 2023 έχει αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά παραμένει κάτω από τα 1.000 ευρώ. 

Από τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να υπολογιστεί ένας απλουστευμένος δείκτης της μισθολογικής ανισότητας, τον λόγο του διάμεσου μισθού προς τον μέσο, δηλαδή πόσο κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι μισοί μισθωτοί, σημειώνει το ΕΝΑ. Αν υποθέσει κανείς ότι ο διάμεσος μισθός του 2022 ήταν 900 ευρώ, τότε ο λόγος του προς τον μέσο (1.176,5 ευρώ) ήταν 76,5% ή, με άλλα λόγια, οι αμοιβές των μισών μισθωτών δεν ξεπερνούσαν τα τρία τέταρτα του μέσου μισθού. 

Παρότι, όπως αναφέρθηκε, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο διάμεσος μισθός του 2023, ώστε να φανεί αν η αναλογία με τον μέσο αυξήθηκε ή μειώθηκε, το βέβαιο είναι πως η πλειοψηφία των μισθωτών εξακολουθεί να αμείβεται αρκετά κάτω από τον μέσο μισθό, καταλήγει το ινστιτούτο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατά 6,4% αυξήθηκε ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Σκέρτσος: Η ελληνική αγορά εργασίας σταδιακά απομακρύνεται από μια αγορά χαμηλών μισθών

το όνειρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News