ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαγνήτης τα αμοιβαία κεφάλαια λόγω αποδόσεων

Μαγνήτης τα αμοιβαία κεφάλαια λόγω αποδόσεων

Νέες εισροές ύψους 3,2 δισ. ευρώ κατέγραψε το 2023 ο τοµέας των αµοιβαίων κεφαλαίων, σηµειώνοντας παράλληλα υψηλές αποδόσεις.

Οι µεγαλύτερες εισροές ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ εντοπίζονται στα διεθνή οµολογιακά αµοιβαία κεφάλαια, οι αποδόσεις των οποίων διαµορφώθηκαν πάνω από 4%. Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται τα οµολογιακά αµοιβαία κεφάλαια προκαθορισµένης διάρκειας (target maturity), που προωθούν όλες οι τράπεζες µέσω των ΑΕ∆ΑΚ τους και τα οποία έχουν προσελκύσει µέχρι σήµερα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του ετήσιου µερίσµατος που ενσωµατώνουν, αποτελώντας ελκυστική επιλογή για αποταµιευτές µε χαρακτηριστικά σταθερού εισοδήµατος.

Πού επενδύουν

Τα αµοιβαία κεφάλαια προκαθορισµένης διάρκειας –συνήθως την 5ετία ή µικρότερη διάρκεια– επενδύουν σε εταιρικούς κυρίως ή κρατικούς τίτλους και αποτέλεσαν µέχρι σήµερα ελκυστική επιλογή σε σχέση µε τις προθεσµιακές καταθέσεις, καθώς οι αποδόσεις τους διαµορφώθηκαν µεταξύ 2,5%-3% έναντι 1%-1,5% που ήταν η µέση ετησιοποιηµένη απόδοση για το 2023 των προθεσµιακών καταθέσεων. Εκτός από την ετησιοποιηµένη απόδοση, οι επενδυτές µπορούν να επωφεληθούν και από την υπεραπόδοση του αµοιβαίου κεφαλαίου στη λήξη του προϊόντος, ανάλογα µε την πορεία των αγορών.

Παρόµοιες εκδόσεις «τρέχουν» όλες οι τράπεζες και η τάση που διαµορφώνεται τους τελευταίους µήνες είναι η διάθεση παρόµοιων προϊόντων µικρότερης διάρκειας (συνηθέστερη πλέον η 24µηνη περίοδος) ανταγωνιζόµενα ευθέως τις προθεσµιακές καταθέσεις. Οι µέσες αποδόσεις διαµορφώνονται σήµερα κοντά στο 2,5%, αλλά η προοπτική µείωσης των επιτοκίων αναµένεται να επηρεάσει τις νέες εκδόσεις, περιορίζοντας την απόδοση.

Σύµφωνα ωστόσο µε τις εκτιµήσεις, η απόδοσή τους θα κινηθεί πάνω από αυτή των προθεσµιακών καταθέσεων που διαµορφώνεται σήµερα κοντά στο 1,7% σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες.

Μαγνήτης τα αμοιβαία κεφάλαια λόγω αποδόσεων-1

Από 10.000 ευρώ

Οι τοποθετήσεις σε αµοιβαία οµολογιακά έχουν µικρό ποσό εισόδου συνήθως 10.000 ευρώ και µε βάση την πολιτική των τραπεζών επιδιώκεται να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά των άλλων επιλογών σε µια προσπάθεια να εκπαιδεύσουν τµήµα των καταθετών σε µακροχρόνιας διάρκειας τοποθετήσεις µε περιορισµένο ρίσκο.

Να σηµειωθεί ότι έως τις 26 Ιανουαρίου η Alpha Bank διαθέτει το «Οµολογιακό Alpha Target Maturity», που λήγει την αντίστοιχη ηµεροµηνία του 2026 και το οποίο παρέχει εκτιµώµενη απόδοση σε όσους διακρατήσουν την επένδυσή τους έως τη λήξη από 4,6% έως 5%.

Αντίστοιχα η Eurobank διαθέτει έως τα τέλη Φεβρουαρίου του αµοιβαίο κεφάλαιο GF Target Maturity VΙΙ Οµολογιακό, το οποίο είναι 5ετούς διάρκειας –λήξη έως τις 31 Μαρτίου του 2029– και το οποίο επιδιώκει τη διανοµή µερίσµατος έως 3% τον πρώτο χρόνο. Νέα έκδοση της κατηγορίας target maturity διετούς διάρκειας αναµένεται να διαθέσει από σήµερα και η Εθνική Τράπεζα µε εκτιµώµενη απόδοση 4,5%-5% συνολικά στη λήξη της επένδυσης. Εως τα τέλη της εβδοµάδας αναµένεται επίσης η νέα έκδοση της ίδιας κατηγορίας από την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει την πρωτιά το 2023 στη συγκεκριµένη κατηγορία α/κ µε συνολικές τοποθετήσεις ύψους 1,07 δισ. ευρώ το 2023.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσµικών Επενδυτών, η συνολική αγορά συλλογικών επενδύσεων που διαχειρίζονται οι ελληνικές ΑΕ∆ΑΚ παρουσίασε αύξηση ενεργητικού κατά 44% από την αρχή του έτους και το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθε στα 15,8 δισ. ευρώ έναντι 10,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Οι συνολικές εισροές για το 2023 ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ, επίπεδο-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Η κατάταξη

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των ΑΕ∆ΑΚ µε βάση το ενεργητικό τους στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Eurobank Asset Management ΑΕ∆ΑΚ µε συνολικό ενεργητικό 4,2 δισ. ευρώ και µερίδιο αγοράς 26,47% και ακολουθεί η Alpha Asset Management ΑΕ∆ΑΚ µε συνολικό ενεργητικό 3,4 δισ. ευρώ και µερίδιο αγοράς 21,8%, η Πειραιώς Asset Management ΑΕ∆ΑΚ µε ενεργητικό 3,2 δισ. ευρώ και µερίδιο 20,5%, ενώ η Εθνική Asset Management ΑΕ∆ΑΚ έκλεισε το 2023 µε συνολικό ενεργητικό 1,7 δισ. ευρώ και µερίδιο 10,5%.

Διαβάστε επίσης:

Αμοιβαία Κεφάλαια: Σε υψηλά 15 ετών το ενεργητικό, στα 13,97 δισ. ευρώ

Επενδύσεις με λίγο ρίσκο: Οι εναλλακτικές των καταθετών

Στροφή από τις απλές καταθέσεις σε προθεσμιακές και αμοιβαία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News