BUSINESS & FINANCE

Επενδύσεις με λίγο ρίσκο: Οι εναλλακτικές των καταθετών

Επενδύσεις με λίγο ρίσκο: Οι εναλλακτικές των καταθετών

Μπαράζ επενδυτικών προϊόντων χαμηλού ρίσκου και μικρής ή μεσοπρόθεσμης διάρκειας, σε συνδυασμό με προθεσμιακές καταθέσεις προωθούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των καταθετών που παραμένουν δύσπιστοι στις αποδόσεις που δίνουν οι προθεσμιακοί λογαριασμοί. Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώνονται κοντά στο 1,5% για διάρκεια έως και 1 χρόνο και κλιμακώνονται με ανώτερο το 2% μεσοσταθμική απόδοση για μεγάλη διάρκεια έως 2 χρόνια, αλλά για μεγάλα ποσά, συνήθως άνω των 200.000 ευρώ.

Οι εισροές σε προθεσμιακές καταθέσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε άρχισε να αποτυπώνεται η άνοδος των επιτοκίων και στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες οι καταθέτες παραμένουν επιφυλακτικοί, αποφεύγοντας τη δέσμευση των χρημάτων τους σ’ αυτό το επίπεδο απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η θερμή υποδοχή που βρήκε το ομόλογο της Mytilineos 7ετούς διάρκειας και επιτόκιο 4%, που τράβηξε από την αγορά κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ, με το 91% να καλύπτεται από το ευρύ κοινό, αποδεικνύει ότι οι Ελληνες καταθέτες είναι διατεθειμένοι να εξισορροπήσουν τη διάθεση για ικανοποιητική απόδοση με ένα στοιχειώδες ρίσκο. Το γεγονός ότι το ελάχιστο ποσό εισόδου στην έκδοση ήταν τα 1.000 ευρώ, επιβεβαιώνει πως η εξίσωση που θα πρέπει να λύσουν οι τράπεζες είναι ότι η πλειονότητα των Ελλήνων καταθετών διαθέτει μικρά υπόλοιπα στους αποταμιευτικούς της λογαριασμούς και έτσι ο στόχος της εξοικείωσης με πιο σύνθετες επενδυτικές επιλογές γίνεται πιο απαιτητικός για τα μικρά βαλάντια.

Σε ένα τυπικό παράδειγμα ενός συντηρητικού καταθέτη που έχει 20.000 ευρώ στο ταμιευτήριο, ο κανόνας υπαγορεύει ότι το ανώτερο ποσό επένδυσης σε πιο σύνθετα προϊόντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, ενώ για κάποιον που διαθέτει 100.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσό θα μπορούσε να είναι έως και 40.000 ευρώ. Η επιλογή έχει να κάνει με τις χρηματοροές που έχει ένας πελάτης. Ετσι, κάποιος που είναι μισθωτός ή συνταξιούχος και έχοντας ένα σταθερό εισόδημα δεν έχει ανάγκη τα χρήματα που έχει στην άκρη, μπορεί να διαθέσει μεγαλύτερο ποσό έναντι κάποιου που δεν έχει σταθερά εισοδήματα.

Με βασικό αντίπαλο τα έντοκα του ελληνικού Δημοσίου, που υπόσχονται αποδόσεις κοντά στο 3,5% για κοντινές διάρκειες, οι τράπεζες επιχειρούν να εκπαιδεύσουν τους καταθέτες τους σε προϊόντα χαμηλού επενδυτικού ρίσκου και σε μεγαλύτερες διάρκειες, προκειμένου να συγκρατούν τις καταθέσεις και να επιβραβεύουν τη μακροχρόνια αποταμίευση.

Στη βάση αυτή, συνεχές έδαφος κερδίζουν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας (target maturity funds), που έχουν συγκεντρώσει 1,6 δισ. ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο με συνεχή ανοδική τάση, καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε συνεχείς εκδόσεις. Εναν χρόνο μετά την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι τράπεζες θεωρούν ότι η περίοδος έχει ωριμάσει και με δεδομένο ότι οι αυξήσεις που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα θα είναι λελογισμένες, οι τοποθετήσεις σε μακροχρόνιους τίτλους έχουν πλέον περισσότερο νόημα για κάποιον που θέλει να «κλειδώσει» την απόδοσή του.

Eθνική

Στις επιλογές που προτείνει η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο Δήλος Extra Income 18 μηνών, που διατίθεται έως τις 28 Ιουλίου και προϋποθέτει μικρό ποσό εισόδου 1.000 ευρώ. Το προϊόν συνιστά καθορισμένη επένδυση 18μηνης διάρκειας με επιδιωκόμενη ενδεικτική ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του α/κ της τάξης του 2,80%-3%, υπό την προϋπόθεση πάντα να μην υπάρξει απότομη αποκλιμάκωση της απόδοσης των ομολόγων κατά την περίοδο διάθεσης ή ενός πιστωτικού γεγονότος.

Εναλλακτικά, η τράπεζα διαθέτει το Επενδυτικό Νέας Γενιάς, διάρκειας 2 ετών, με 100% εγγύηση κεφαλαίου και 2% απόδοση στη λήξη. Ο καταθέτης – επενδυτής θα λάβει επιπλέον του 2% το ήμισυ της ανόδου ενός σταθμισμένου δείκτη, που αποτελείται κατά 50% από τον Eurostoxx 50 (αποτελείται από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες) και κατά 50% από το 10ετές Bund (ομόλογο γερμανικού δημοσίου).

Alpha Bank

Τα προϊόντα «Alpha Plus!» της Alpha Bank με ελάχιστο ποσό συμμετοχής τις 15.000 ευρώ (μέγιστο τα 100.000 ευρώ) συνδυάζουν την κατάθεση με την επένδυση, δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα να τοποθετήσει το 70% ή το 80% του κεφαλαίου του σε 3μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 1% ή 0,80% αντίστοιχα και ταυτοχρόνως να συμμετάσχει με το υπόλοιπο ποσό σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, επιλέγοντας από μία ομάδα συγκεκριμένων α/κ διαχείρισης της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Εναλλακτικά, έως τις 27 Ιουλίου η Alpha Bank διαθέτει το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο Alpha Target Maturity IIΙ διάρκειας 5 ετών, που επενδύει σε ελληνικά ομόλογα και «υπόσχεται» ετησιοποιημένη απόδοση, μέρος της οποίας θα διατίθεται με ετήσια καταβολή μετρητών (για το 2023 η εκτιμώμενη καταβολή μετρητών προβλέπεται να είναι 2,60%).

Eurobank

Το πρόγραμμα Εκκίνηση Επένδυση της Eurobank με ελάχιστο ποσό εισόδου τις 30.000 ευρώ συνδυάζει προθεσμιακή κατάθεση και επένδυση, δίνοντας τη δυνατότητα τοποθέτησης σε προθεσμιακή κατάθεση 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, με επιτόκιο που κυμαίνεται από 2,10% έως 2,80% και σε αμοιβαία κεφάλαια που επιλέγει ο πελάτης από την γκάμα των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζεται σήμερα η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ. Ενδεικτικά, για ποσό 100.000 ευρώ ο πελάτης μπορεί να επιλέξει να τοποθετήσει το 80% σε 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 2,50% και το 20% σε ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια της επιλογής του ή να τοποθετήσει το 50% σε 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 2,80% και το υπόλοιπο 50% του κεφαλαίου σε ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια της επιλογής του. Αν επιλέξει μικρότερης διάρκειας προθεσμιακή κατάθεση, δηλαδή 6μηνη αντί για 12μηνη, το επιτόκιο στην προθεσμιακή κατάθεση διαμορφώνεται σε 2,30% και 2,60% αντίστοιχα.

Πειραιώς

Στην κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων τακτικού εισοδήματος η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει έως τις 31 Ιουλίου το α/κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 5ετούς διάρκειας που επενδύει σε εταιρικά ή κρατικά ομόλογα και προσφέρει κατ’ εκτίμηση ετήσιο μέρισμα 2% και πιθανή υπεραξία στη λήξη.

Διαβάστε επίσης: 

Στροφή από τις απλές καταθέσεις σε προθεσμιακές και αμοιβαία

Aκριβές στα δάνεια, «φθηνές» στις καταθέσεις οι τράπεζες

Πώς εξηγούν οι τράπεζες το spread στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News