Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 17:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jefferies: «Ταύρος» για την Ελλάδα – Η αντίθεση με τη Γερμανία

Jefferies: «Ταύρος» για την Ελλάδα – Η αντίθεση με τη Γερμανία

Την πιο θετική στάση από τις ευρωπαϊκές χώρες έχει η Jefferies έναντι της Ελλάδας, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, αντιδιαστέλλοντας μάλιστα την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τη δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η Γερμανία.

Συνολικά, η Jefferies παραμένει «ταύρος» για τη Νότια Ευρώπη πολύ περισσότερο από τη Βόρια, εν μέρει επειδή η Ν. Ευρώπη παίρνει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Στον αντίποδα, οι χειρότερες προβλέψεις της στην Ευρώπη αφορούν τη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η Jefferies, η Ελλάδα έλαβε προκαταρκτική έγκριση την περασμένη εβδομάδα για την επόμενη δόση ύψους 3,64 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Η χώρα έχει ήδη λάβει 11,1 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού ποσού των 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μεταξύ 2021 και 2026. Οι ροές αυτές είναι σημαντικές σε σχέση με το ΑΕΠ, σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα.

Jefferies: «Ταύρος» για την Ελλάδα – Η αντίθεση με τη Γερμανία-1

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή οικονομία για την οποία η Jefferies διατηρεί την πιο θετική στάση και ο άλλος είναι ότι η Ελλάδα έχει την πιο φιλικά διακείμενη προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Ευρώπης. Το αντίθετο, όπως επισημαίνει, ισχύει για τη Γερμανία. Η έκθεση κάνει αναφορά στο γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις για τη σταδιακή πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 53 δισ. ευρώ διμερών κρατικών δανείων από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης δανειακής διευκόλυνσης για την Ελλάδα το 2010-12.

Jefferies: «Ταύρος» για την Ελλάδα – Η αντίθεση με τη Γερμανία-2

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η Jefferies επισημαίνει πως είναι πρωταθλητής των αποδόσεων μέχρι σήμερα αυτό το έτος μεταξύ όλων των αγορών της Ευρωζώνης. Ο δείκτης MSCI Greece έχει υπεραποδώσει του δείκτη MSCI της Ευρωζώνης κατά 20% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, και κατά 35% από τις αρχές του 2021.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τιμές των ελληνικών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2023 και τώρα είναι 58% πάνω από το χαμηλό το τρίτου τριμήνου του 2017, αν και παραμένουν 9% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, στο τρίτο τρίμηνο του 2008.

Η αντίθεση με τη Γερμανία

Στον αντίποδα με την αναγέννηση της Ελλάδας βρίσκεται η σημερινή δεινή θέση της Γερμανίας με την Jefferies να χαρακτηρίζει τη σύγκριση «εκπληκτική», δεδομένης της εντελώς αντίθετης κατάστασης που επικρατούσε πριν από δέκα χρόνια. Από τα πολλά αυτογκόλ που διέπραξε η σημερινή γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ήταν η βεβιασμένη απόφαση να στερήσει από τις γερμανικές επιχειρήσεις τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταλήξουν πιθανότατα στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα καταλήξει ο μεγαλύτερος χαμένος από την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να θεωρηθούν ως ο μεγαλύτερος νικητής. Η Ουάσιγκτον ήταν πάντα αντίθετη στην κατασκευή του Nord Stream II, μια πίεση στην οποία αντιστάθηκε η Άνγκελα Μέρκελ καθ’ όλη τη διάρκεια των 16 ετών της ως Καγκελάριος. Πλέον, μία μεγάλη εξαγωγική αγορά είναι πλέον διαθέσιμη στους Αμερικανούς εξαγωγείς LNG, καταλήγει ο οίκος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Η εκδίκηση των μικρών χωρών – Γιατί ποντάρει στην Ελλάδα

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,2% στην Ελλάδα το 2024 – Eπιθετικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από Απρίλιο

UBS: H ακτινογραφία των χρεών ύψους 657 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Ποιοι χρωστούν τι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News