ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετίες από το 2026 λέει το Πρόγραμμα Σταθερότητας 

Τριετίες από το 2026 λέει το Πρόγραμμα Σταθερότητας 

Εάν υπάρχει κάτι που συμφωνούν τα κόμματα στο οικονομικό τους πρόγραμμα για τους μισθούς αυτό είναι το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Το ερώτημα είναι πότε θα μπορέσουν να ξεπαγώσουν οι τριετίες. Σύμφωνα με τον νόμο 4093 «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία καθώς η ανεργία θα περάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2026 σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά δηλαδή από το 2027.

Πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει πως από τον Ιανουάριο του 2024 θα «γίνει» το ταμείο για τις τριετίες , αν και εφόσον η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς, θα πρέπει τα στοιχεία για την ανεργία που θα το επιτρέψουν να αφορούν ετήσια περίοδο. Σύμφωνα όμως και με τα παραπάνω στοιχεία κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Οι δυσκολίες

Το θέμα που προκύπτει πάντως εάν ξεπάγωσουν και όταν οι τριετίες είναι εάν θα υπάρχει αναδρομικότητα. Οι περισσότεροι βέβαια εργατολόγοι υποστηρίζουν πάντως πως αν ξεπαγώσουν τοι τριετίες, έστω από 1/1/2027, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν» καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα μια τεράστια αύξηση του μισθολογικού τους κόστους. Η ενεργοποίηση ξανά των τριετιών δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση ακόμη και εάν το επιτρέψουν τα νούμερα της ανεργίας καθώς το ξεπάγωμα τους θα σημάνει μια απότομη αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ακόμη και κατά 30% που μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε απώλεια θέσεων εργασίας ή σε αύξηση της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας. 

Η σημερινή κατάσταση 

Τριετίες λαμβάνουν σήμερα μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια ασφαλισμένης προϋπηρεσίας στις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι προσλήφθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά δεν δικαιούνται προσαύξηση. Οι εργαζόμενοι, που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012, έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθ 

Οι «τριετίες» για την πρώτη κατηγορία των εργαζομένων(συμπλήρωση τριετίας πριν το 2012) συνεχίζουν να καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους που έχουν κατοχυρώσει τριετίες πριν το 2012 διαμορφώνεται στα 858 ευρώ για μία τριετία (3-6 έτη), στα 936 ευρώ για δύο τριετίες(6-9 έτη) και στα 1.014 ευρώ για τρεις τριετίες (9 και πάνω έτη).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι υπόσχονται στους εργαζομένους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ 

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Αποχαιρετισμός στη δημοσιονομική χαλαρότητα

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα σημαίνει η μείωσή τους κατά μία μονάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News