BUSINESS & FINANCE

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι θα σημαίνει η μείωσή τους κατά μία μονάδα

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι  θα σημαίνει η μείωσή τους κατά μία μονάδα

Μπορεί η κυβέρνηση να μην  ολοκλήρωσε τον προεκλογικό στόχο του 2019   για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες καθώς απέμεινε μια μείωση κατά 0,6 μονάδες, παρόλα αυτά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, επαναφέρει μια νέα μείωση  στο τραπέζι.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον ανανεωθεί η θητεία του, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά μια μονάδα άμεσα. Με αυτή τη μία μονάδα εκπληρώνεται ο προηγούμενος στόχος της κυβέρνησης και υπάρχει άλλη μια περαιτέρω μείωση κατά 0,4 μονάδες. 

Η κυβέρνηση  είχε επιλέξει να μην προχωρήσει σε άλλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τις εκλογές, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα δόθηκε σε άλλα μέτρα στήριξης.

Όπως τόνιζαν μάλιστα στο MR το προηγούμενο διάστημα αρμόδιες πηγές, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 μονάδες που αποτελούσε υπόλοιπο της προεκλογικής δέσμευσης του 2019 δεν προχώρησε  καθώς θα ήταν μια βιαστική κίνηση, χωρίς να έχει μελετηθεί. Το συνολικό ασφάλιστρο από τον Ιανουάριο διαμορφώνεται μόνιμα 36,16%. Εάν ανανεωθεί η θητεία της ΝΔ, τότε άμεσα το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα πέσει στο 35,16%. 

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι  θα σημαίνει η μείωσή τους κατά μία μονάδα-1

Τα σενάρια για νέα μόνιμη μείωση 

Βέβαια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι τουλάχιστον μία μονάδα. Εάν το επιτρέψουν  τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο βάθος της νέας τετραετίας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν στο τραπέζι  προτάσεις για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες  μετά τις εκλογές. 

Βέβαια, η όποια μείωση είναι συνδεδεμένη και με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Η τρίτη φάση αφορά τις ΔΕΚΟ κυρίως των μεταφορών που μπαίνουν στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας αυτές τις ημέρες   ενώ στην τέταρτη φάση θα ενταχθούν οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ και η βιομηχανία, με τον μεγάλο στόχο να είναι η επέκταση του μέτρου σε τουρισμό και επισιτισμό.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα κρίνει πόσο θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι οι   αντοχές του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια, καθώς τα πράγματα από του χρόνου αρχίζουν να «ζορίζουν», αφού δεν θα υπάρχει η ρήτρα διαφυγής αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τις Κομισιόν, οι χώρες κράτη μέλη θα πρέπει να φορούν «ένα στενό κοστούμι δαπανών» που δεν θα «πρέπει να ξηλώνεται».  

Διαβάστε επίσης: 

Ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά και μείωση τεκμηρίων σχεδιάζει η Ν.Δ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μέσος μισθός 1.500 ευρώ και κατώτατος 950 ευρώ στην τετραετία

Το όφελος από την αύξηση του αφορολόγητου – Τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News