Business & Finance Σάββατο 11/03/2023, 07:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Χωρίς εισφορές διατακτικές τροφίμων αξίας έως 6 ευρώ

ΕΦΚΑ: Χωρίς εισφορές διατακτικές τροφίμων αξίας έως 6 ευρώ

Χωρίς εισφορές θα μπορούν να καταβάλλονται εφεξής οι διατακτικές σίτισης από τους εργοδότες προς τους εργαζομένους αν δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6 ευρώ την ημέρα. Σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης νόμου, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι για να αποφευχθεί η επιβάρυνση με ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 20% θα πρέπει η χορήγησή τους να πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση, για να καλυφθούν οι ανάγκες διατροφής των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Επίσης, οι διατακτικές σίτισης θα πρέπει να ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση και ροφήματα. Επίσης ξεκαθαρίζεται πως η ανταλλαγή των διατακτικών θα πρέπει να γίνεται σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση και για κάθε άλλου είδους παροχές σε χρήμα ή σε είδος από τους εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές. Το ίδιο ισχύει ανεξάρτητα εάν οι παροχές αυτές χορηγούνται τακτικά ή έκτακτα, είτε από συμβατική ή νόμιμη υποχρέωση, είτε οικειοθελώς, ως αντάλλαγμα για την εργασία των εργαζομένων.

Αναλυτικά, εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι η έναρξη ισχύος της διάταξης που καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρέωση ή μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών επί των χορηγούμενων από εργοδότη προς τους εργαζομένους διατακτικών σίτισης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, είναι η 1η Ιανουαρίου 2023. Επισημαίνει μάλιστα ότι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται εισφορές θεωρούνται οι κάθε είδους παροχές σε χρήμα και σε είδος που χορηγούνται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, τακτικά ή έκτακτα, είτε από συμβατική ή νόμιμη υποχρέωση, είτε οικειοθελώς, ως αντάλλαγμα για την εργασία τους, εκτός από τις παροχές κοινωνικού χαρακτήρα που είναι τα δώρα λόγω γάμου του ασφαλισμένου ή των τέκνων του, ή λόγω γέννησης τέκνων του ασφαλισμένου, και το βοήθημα σε οικογένεια θανόντος ασφαλισμένου.

Επίσης, ως αποδοχές επί των οποίων υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών θεωρούνταν τα χρηματικά ποσά (φιλοδωρήματα ή άλλου είδους αμοιβές) που τυχόν καταβάλλονται κατά συνήθεια από τρίτους και που υπολογίζονται βάσει σχετικών πινάκων του ΙΚΑ. Το συνολικό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News