ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Αποχαιρετισμός στη δημοσιονομική χαλαρότητα

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Αποχαιρετισμός στη δημοσιονομική χαλαρότητα

Δυσκολεύουν τα πράγματα από το 2024 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες αφού η ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει πίστα και να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%. Το μεγαλύτερο στοίχημα βέβαια είναι το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών να μην γίνει παγίδα για την ανάπτυξη και μάλιστα σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που αποτελούν ήδη μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη 

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να διαχειριστεί την κληρονομιά μιας δημοσιονομικής προσαρμογής άνω των 6-7 δισ. ευρώ έως το 2026 καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει τους απαιτητικούς στόχους των πλεονασμάτων πάνω από 2% από του χρόνου μάλιστα. 

Το ύψος των πλεονασμάτων 

Η χώρα θα πρέπει μέσω μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής να πετύχει πλεονάσματα της τάξεως του 2,1% το 2024, του 2,3% το 2025 και του 2,5% το 2026. Από του χρόνου παύει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής και επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να ακολουθούν μια κλειδωμένη πορεία δαπανών σύμφωνα και με το σχέδιο της Κομισιόν που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μία πρώτη γεύση, πάντως, για τους στόχους στα πλεονάσματα για το 2024 θα έχουν τα κράτη-μέλη τον Μάιο, όταν η Κομισιόν θα δώσει κατευθυντήριες οδηγίες σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι διαπραγματεύσεις 

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ποια θα είναι η πορεία των δαπανών αλλά και το με ποιο τρόπο θα γίνει η απομείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια θα είναι και τα σκληρά θέματα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί από το φθινόπωρο η νέα κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως μέχρι τώρα κανένα κόμμα δεν έχει «αποκαλύψει» τον τρόπο με το οποίο θα γυρίσουμε σε μια πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Με βάση τα νέα δεδομένα τα πάντα οδηγούν στο ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι για τις παροχές που ακούν από τα κόμματα καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι πλέον στενά.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε πάντως περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την αρχή του 2023 έως σήμερα, όπως τη μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, την αναμόρφωση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, τη ρύθμιση μισθολογικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα όπως και την αύξηση των συντάξεων κάθε έτος με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, αλλα δεν περιλαμβάνονται τυχόν επιπρόσθετα προεκλογικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Ειδικότερα, η παρούσα Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, πέραν των αυξήσεων των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Νέοι στόχοι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – Επαναδιαπραγμάτευση από φθινόπωρο

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας: Ικανοποίηση στην Αθήνα, αντιδράσεις στο Βερολίνο

Κομισιόν: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες – Τι αλλάζει για τα χρέη

Αυστηρότερους κανόνες θέλει ο Βορράς για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News