ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει τους μισθούς σε επισιτισμό – τουρισμό

Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει τους μισθούς σε επισιτισμό – τουρισμό

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια με την νέα αύξηση της τάξεως του 9,4% να τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Ο νέος μεικτός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ και η αύξηση του συμπαρασύρει προς τα πάνω εκτός από επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς σε ειδικότητες στον επισιτισμό και στον τουρισμό που βάσει των συλλογικών συμβάσεων είναι μικρότεροι του νέου κατώτατου μισθού, δηλαδή κάτω των 780 ευρώ. Όπως αναφέρουν εργατολόγοι στο MR στις περιπτώσεις αυτές οι μισθοί για τις ειδικότητες που υπολείπονται του κατώτατου μισθού, οι μισθοί αναπροσαρμόζονται αυτόματα στο ύψος του κατώτατου από την 1η Απριλίου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους που θα δουν αλλαγές στον μισθό τους. Όπως απασχολούμενοι σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κλαμπ. Για παράδειγμα εργαζόμενοι σε θέση του μπουφετζή,του λατζέρη, του ψήστη,του μπάρμαν,του βοηθού μάγειρα  για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονται με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Απριλίου 2023, δηλαδή τα 780 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Για παράδειγμα ένας μπάρμαν που βάσει της συλλογικής σύμβασης αμειβόταν με 761,64 ευρώ πλέον από την 1η Απριλίου θα πρέπει να αμείβεται με 780 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για κάποιες ειδικότητες και στον τουρισμό. Άν και στην πλειονότητα των ειδικοτήτων των εργαζομένων στον τουρισμό, οι μισθοί ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που βρίσκονται κάτω από το νέο κατώτατο μισθό δηλαδή κάτω από τα 780 ευρώ.

Πρόκειται για εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 20 δωματίων και κατηγορίας έως 3 αστέρων όπου εκεί βάσει των νέων συλλογικών συμβάσεων υπάρχουν θέσεις εργασίας ( πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινόχρηστων χώρων, μοδίστρα, μανταριστρα, λαντζέρης, προϊστάμενος & βοηθός ιατρείου, ναυαγοσώστης & διασώστης κολυμβητικών δεξαμενών & παράλιας)
όπου ο μισθός είναι λίγο πιο κάτω από τον νέο κατώτατο μισθό. Για πάραδειγμα ένας νέος εργαζόμενος (προϋπηρεσία κάτω του 1 έτους) που βρίσκεται στη θέση του λαντζέρη σε ξενοδοχεία μικρής δυναμικότητας όπως περιγράφεται παραπάνω από τα 763,76 ευρώ θα δει τον μισθό του να αναπροσαρμόζεται από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κατώτατος μισθός: Ωθηση σε κατανάλωση και ανάπτυξη «βλέπουν» οι αναλυτές

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις για τον κατώτατο μισθό μέσω 12 ερωτήσεων – απαντήσεων

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ – Ποια επιδόματα αλλάζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News