ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουρλής: Ανάπτυξη άνω του 5% αλλά με πιέσεις στα περιθώρια βλέπει η διοίκηση

Φουρλής: Ανάπτυξη άνω του 5% αλλά με πιέσεις στα περιθώρια βλέπει η διοίκηση

«Το 2022 ξεκίνησε αισιόδοξα, όμως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και θα παραμείνουμε εντός του προϋπολογισμού μας». Με τις φράσεις αυτές ο κ. Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του Ομίλου Φουρλή έδωσε το στίγμα για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Αν και η διοίκηση του ομίλου προσδοκά ανάπτυξη πάνω από 4%-5% σε σύγκριση με πέρυσι, εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους θα πιεστούν, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του λειτουργικού κόστους, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι πλέον απουσιάζουν οι διάφορες μορφές επιδοτήσεων που είχαν δοθεί στις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις. 

Ας σημειωθεί ότι αν και το ενεργειακό κόστος ήταν για τον όμιλο 6,5 εκατ. ευρώ το 2021, εκτιμάται ότι το 2022 θα διαμορφωθεί σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως εκτίμησε ο κ. Φουρλής, το λειτουργικό κόστος αναμένεται να επιβαρυνθεί επιπλέον από τις αυξήσεις των ενοικίων, καθώς και από τις αυξήσεις μισθών στις οποίες προχώρησε ο όμιλος. «Το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ θετικό με τις πωλήσεις να κυμαίνονται στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ζητήματα αποθεμάτων, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και οι αυξήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Αυτά έχουν υψηλότερη επίδραση από ό,τι περιμέναμε και επηρεάζουν τους καταναλωτές. Παρακολουθούμε τη ρευστότητά μας και τις λειτουργικές μας δαπάνες» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. 

Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική του ομίλου, στην περίπτωση του ΙΚΕΑ έχουν γίνει ανατιμήσεις της τάξης του 5%-6%, ενώ στα αθλητικά είδη η Intersport πουλά στις προτεινόμενες τιμές που δίνουν οι βασικοί προμηθευτές (Nike και Adidas) τιμές αυξημένες μεν, αλλά όχι στα επίπεδα της αύξησης του κόστους παραγωγής. 

Στο πεδίο των επενδύσεων προτεραιότητα το 2022 για τον όμιλο Φουρλή αποτελεί η είσοδος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, κάτι που ο κ. Φουρλής τοποθέτησε στο κοντινό μέλλον. Η «προίκα» της Trade Estates από 185 εκατ. ευρώ (αξία ακινήτων) έχει φτάσει στα 270 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης περίπου 250 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες λιανικής, φέτος δεν αναμένεται να ανοίξει κάποιο κατάστημα ΙΚΕΑ. Σε εξέλιξη, πάντως, βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες και οι διαδικασίες για τα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους (5.000 τ.μ.-12.000 τ.μ.) σε Κρήτη, Πάτρα και Ελληνικό. Τα νέα ανοίγματα αναμένονται το 2023, το 2024 και το 2025.Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει για την επόμενη πενταετία την ίδρυση πέντε καταστημάτων ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους (5.000 -12.000 τ.μ.) και δέκα καταστημάτων μικρού μεγέθους 1.000 – 2.000 τ.μ. Επίσης, σχεδιάζεται η ίδρυση ενός καταστήματος Intersport στην Κόρινθο καθώς και το άνοιγμα καταστημάτων υπό το σήμα Holland & Barrett. Τα πρώτα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν το φθινόπωρο του 2022. Συνολικά σχεδιάζεται δίκτυο περίπου 100-120 καταστημάτων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα. Τα καταστήματα θα είναι επιφάνειας 100 -150 τ.μ. Στόχος του ομίλου είναι μετά τον 3ο χρόνο λειτουργίας τους τα καταστήματα Holland & Barrett να πραγματοποιούν πωλήσεις 4.000 – 5.000 ευρώ/τ.μ. 

Συνολικά οι επενδυτικές δαπάνες του ομίλου υπολογίζεται ότι το 2022 θα διαμορφωθούν σε 20 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News