BUSINESS & FINANCE

Ανατιμήσεις και ελλείψεις: Ποια είναι τα προϊόντα – Τι γίνεται με τα αποθέματα

Ανατιμήσεις και ελλείψεις: Ποια είναι τα προϊόντα – Τι γίνεται με τα αποθέματα

Προ των πυλών βρίσκονται ανατιμήσεις σε αρκετά βασικά προϊόντα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις τιμές των σιτηρών και άλλων πρώτων υλών, οι οποίες σε συνδυασμό με το υψηλό  ενεργειακό κόστος έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους  προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο μονόδρομος όπως φαίνεται έως τώρα είναι οι ανατιμήσεις. 

Οι αρτοποιοί λαμβάνουν ήδη αλεύρι με την τιμή του να είναι αυξημένη κατά 80% και όσοι είχαν συγκρατήσει τις τιμές τους  έως τώρα, ετοιμάζονται για αυξήσεις ακόμη και κατά 20%.

Και ενώ η τιμή των σιτηρών αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα, μετά την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ζάχαρης από τη Ρωσία, όπως και του ηλιέλαιου που εισάγεται από την Ουκρανία.

Πόσο θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες σε σιτηρά ανά το κόσμο όταν η Ουκρανία και η Ρωσία καλύπτουν το 30% της παραγωγής;

Σε έρευνα της η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά  ότι θα υπάρξει  ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή. 

Για τη ζάχαρη, η αγορά εκτιμά πιθανό έλλειμμα ζάχαρης το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της, ενώ το υψηλό κόστος ζωοτροφών πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του. 

Επιπλέον το ρύζι, μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο του  σιταριού  στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. 

Τα μέτρα 1,1 δισ. ευρώ 

Σήμερα στη Βουλή συζητούνται τα μέτρα κατά της ακρίβειας που και η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σβήσουν το αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης μέσα στην εβδομάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και παρεμβάσεις στο  ΦΠΑ στα άλευρα και το ηλιέλαιο που είναι και προϊόντα που επηρεάζονται από τον πόλεμο. 

Στη βουλή η τροπολογία για τα αποθέματα 

Σύμφωνα με την ρύθμιση, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια, υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών  τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

–          πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

–          λιπάσματα,

–          ζωοτροφές,

–          ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

–          άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,

–          ηλίανθο, και

–          φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν κατ`  ελάχιστο τα εξής στοιχεία: α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται, β) τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα, δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Η δήλωση  θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά  στον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων ή, εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν, μέσω των κωδικών πρόσβασης στο «TAXIS».

Διαβάστε επίσης: 

Σούπερ μάρκετ: Πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο – Ελλείψεις σε κωδικούς για ηλεκτρονικές παραγγελίες

Βιοτεχνίες: Ασφυκτικές πιέσεις από αυξημένο κόστος και ελλείψεις πρώτων υλών

ΙΕΛΚΑ: Πόσα εξοικονομούν οι καταναλωτές από τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News