ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ανάπτυξη 3-4% και πληθωρισμός 6-7% το 2022

Τρ. Πειραιώς: Ανάπτυξη 3-4% και πληθωρισμός 6-7% το 2022

Ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 3%-4% και πληθωρισμό κοντά στο 6%-7%, προβλέπει η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς για το τρέχον έτος, σημειώνοντας ότι η γεωπολιτική κρίση θα δημιουργήσει αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια και αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, δίνοντας έμφαση στην «στιβαρή» όπως είπε υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της Τράπεζας μέχρι σήμερα που «μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων μας». 

Με βάση τα αποτελέσματα του 2021, η Τράπεζα πέτυχε σημαντική μείωση του μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 4,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Ο δείκτης NPE μειώθηκεστο 12,6% έναντι 45,3% στα τέλη του 2020 κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (HAPS) και των συναλλαγών NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους 16,8 δισ. ευρώ, καθώς και της μείωσης NPEs κατά 800 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής διαχείρισης.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ το 2021, αποτυπώνοντας την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις (μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις), υπερβαίνοντας σύμφωνα με τη διοίκηση  τον στόχο εκταμίευσης νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το 2021

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 11,2%, και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 15,9%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η τράπεζα προτίθεται να αξιολογήσει τις συνθήκες στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ – κυρίως senior prefered τίτλους – στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης των στόχων MREL.

Τα λειτουργικά έξοδα σε επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση, μειώθηκαν κατά  4% στα 902 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση βελτιώθηκε στο 46% το 2021 έναντι 50% το 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών προσωπικού και της αύξησης των τραπεζικών εσόδων. Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται σύμφωνα με τη διοίκηση να σημειωθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματισμού και η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων της Τράπεζας. 

Διαβάστε επίσης: 

Πειραιώς: Υπερδιπλάσια τα κέρδη προ φόρων το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News