ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Σχεδιάζουν επαναγορές δανείων έως και 20 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Σχεδιάζουν επαναγορές δανείων έως και 20 δισ. ευρώ

Μια νέα δευτερογενής αγορά που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ στην προσεχή 3ετία-4ετία, δημιουργείται για τις τράπεζες μέσω της επαναγοράς από τα funds των δανείων που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί, διευρύνοντας τις πηγές εσόδων του τραπεζικού συστήματος μετά από μακρά περίοδο συρρίκνωσης των εργασιών που υπήρξε λόγω της εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια. 

Αυτό επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο FIN FORUM 2022, σημειώνοντας ότι ο ρόλος των funds και των εταιρειών διαχείρισης είναι κρίσιμος για την θεραπεία των δανείων που έχουν μεταβιβαστεί, καθώς θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή αυτών των δανείων στο τραπεζικό σύστημα. 

Οι ανακτήσεις (recoveries) όπως εξήγησε «μπορούν να έρθουν κατά βάση με δυο τρόπους: είτε θεραπεύοντας το δάνειο, δίνοντας βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε βιώσιμους δανειολήπτες, είτε μέσω της ρευστοποίησης των assets που είναι σε εξασφάλιση των δανείων. Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Εθνική, μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο είτε ως οι φυσικοί αγοραστές των χαρτοφυλακίων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα (reperforming portfolios) – είτε παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα, χρηματοδοτώντας τους τελικούς αγοραστές των assets που θα βγουν σε πλειστηριασμούς και θα αλλάξουν χέρια». Προϋπόθεση είναι ότι τα δάνεια αυτά θα έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και τέτοιο ιστορικό πληρωμών που να μπορούν να χαρακτηριστούν πραγματικά performing σύμφωνα με τα EBA guidelines.

Η Γενικής Διευθύντρια Διαχείριση Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, σημείωσε ότι οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τους αγοραστές, είτε αυτοί είναι οι εταιρείες ανάκτησης ακινήτων (REOCOs) των επενδυτών, μιας και ακόμα και σήμερα το 70% των assets που βγαίνουν σε πλειστηριασμό αγοράζονται από αυτούς που επισπεύδουν τον πλειστηριασμό, είτε χρηματοδοτώντας με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τους τελικούς αγοραστές που θα πάρουν τα ακίνητα, είτε απευθείας από τον πλειστηριασμό, είτε αφού περάσουν από τα REOCOs». 

Εμείς ως ΕΤΕ υπογράμμισε «θεωρούμε ότι αυτή η αγορά (και οι δύο πυλώνες) θα φτάσει τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ δάνεια στην επόμενη 3ετία-4ετία, άρα ένα μέγεθος πολύ σημαντικό». 

Η κ. Ιωάννου συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια παρεμφερής ευκαιρία, την οποία η ΕΤΕ εξετάζει επιλεκτικά, και έχει να κάνει με την παροχή senior financing στους επενδυτές, στα funds για την εξαγορά χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα γίνουν είτε ως δευτερογενείς κινήσεις (πωλήσεις τμημάτων χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη πωληθεί ή τιτλοποιηθεί) είτε ως πρωτογενείς transactions  (όπως είναι η μητέρα των μαχών που είναι το ΑΡΙΑΔΝΗ για παράδειγμα), αφού προφανώς αξιολογήσουμε τα σχετικά business plans, τα credentials των επενδυτών κλπ. Είναι μια αγορά στην οποία μέχρι τώρα ήταν ενεργές κυρίως οι ξένες τράπεζες. Τώρα είναι στο παιχνίδι και οι ελληνικές τράπεζες και προφανώς η δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων συναλλαγών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κάνει και τις ίδιες τις διαδικασίες των συναλλαγών πιο ανταγωνιστικές», κατέληξε.

Η κ. Ιωάννου εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τα στοιχεία του 2021 θα έχουν μειωθεί κοντά στα 15 δισ. ευρώ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος από το  υψηλό επίπεδο των 115-120 δισ. που ήταν το 2015 και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο των μη οργανικών ενεργειών που έχουν γίνει, μέσα από πωλήσεις, τιτλοποιήσεις κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια και με τη βοήθεια του ΗΡΑΚΛΗ, όσο και των οργανικών ενεργειών που έχουν κάνει οι ίδιες οι τράπεζες, δηλαδή μέσω ρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Νέα στεγαστικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ φέτος – Ποιοι αγοράζουν τι

Αύξηση επιτοκίων: Τι σημαίνει για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια

Κόκκινα δάνεια: Ανεβάζει ταχύτητα η μεταβίβαση από fund σε fund

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News