Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 21:49
ΗΠΑ

Apple: Προειδοποίηση για «επιθέσεις» κακόβουλου λογισμικού από τα αντιμονοπωλιακά νομοσχέδια

Apple: Προειδοποίηση για «επιθέσεις» κακόβουλου λογισμικού από τα αντιμονοπωλιακά νομοσχέδια

Προειδοποίηση απηύθυνε η Apple μέσω επιστολής που εστάλη σε Αμερικανούς νομοθέτες σήμερα Τρίτη, εφιστώντας τους την προσοχή ότι τα αντιμονοπωλιακά νομοσχέδια που εξετάζονται στη Γερουσία θα αυξήσουν τον κίνδυνο παραβιάσεων του ιδιωτικού απορρήτου για τους χρήστες iPhone, εν μέρει επειδή θα μπορούσαν να  αναγκάσουν την εταιρεία να επιτρέψει την παράπλευρη φόρτωση, όπου οι εφαρμογές κατεβαίνουν εκτός του App Store.

Η προειδοποίηση της Apple αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία της κατασκευάστριας iPhone σχετικά με τον Αμερικανικό Νόμο για την Καινοτομία και την Επιλογή στο Διαδίκτυο καθώς και το Νόμο για τις Ανοιχτές Αγορές Εφαρμογών, που αναμένεται να εξεταστούν αυτήν την εβδομάδα.

«Τα εν λόγω νομοσχέδια βλάπτουν τους καταναλωτές λόγω του πραγματικού κινδύνου παραβιάσεων του ιδιωτικού απορρήτου και της ασφάλειας», σημείωσε στην επιστολή ο διευθυντής της Apple για τις κυβερνητικές υποθέσεις, Τίμοθι Πάουντερλι, στην επιστολή προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Η Apple έχει υποστεί κατ΄εξακολούθηση έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον έλεγχο του App Store, που είναι ο μόνος τρόπος εγκατάστασης λογισμικού σε ένα iPhone. Η Apple έχει μειώσει κατά 15% έως 30% τις ψηφιακές αγορές που πραγματοποιούνται μέσω εφαρμογών iPhone.

H αμερικανική νομοθεσία για την Καινοτομία και την Επιλογή στο Διαδίκτυο, αναμένεται να απαγορεύσει στις κυρίαρχες πλατφόρμες να ευνοούν τα δικά τους προϊόντα έναντι των ανταγωνιστών τους. 

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για εταιρείες, όπως η Apple και η Google, που φιλοξενούν ανταγωνιστικές εφαρμογές στα καταστήματα εφαρμογών τους μαζί με τις δικές τους, και η Amazon, η οποία πωλεί προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην αγορά της μαζί με επωνυμίες τρίτων.

Η Apple υποστηρίζει ότι ο έλεγχος που ασκεί στο App Store της είναι απαραίτητος για την παροχή ασφάλειας στους πελάτες της. Διαφορετικά, υποστηρίζει, οι χρήστες θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό. Τα τηλέφωνα Android επιτρέπουν στους χρήστες να φορτώνουν εφαρμογές, αν και οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν σε πολλά προειδοποιητικά αναδυόμενα παράθυρα στο λογισμικό για να το κάνουν.

Στην επιστολή της, η Apple προειδοποίησε επίσης ότι το να επιτραπεί στους χρήστες να φορτώνουν εφαρμογές, όπως προβλέπουν τα νομοσχέδια, θα ήταν «μεγάλη απώλεια για τους καταναλωτές», καθώς αυτό, όπως σημείωσε, θα επέτρεπε στους προγραμματιστές εφαρμογών να αγνοήσουν τις πολιτικές απορρήτου της Apple και να «ανοίξουν την πόρτα» σε επιθέσεις από απατεώνες.

«Εάν η Apple αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το sideloading, εκατομμύρια Αμερικανοί πιθανότατα θα υποστούν επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού στα τηλέφωνά τους, οι οποίες διαφορετικά θα είχαν εκλείψει», αναφέρεται στην επιστολή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Apple: Θα απαιτεί πιστοποιητικό ενισχυτικής δόσης από τους εργαζομένους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News