Business & Finance Σάββατο 1/05/2021, 19:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Apple: Οι «κρυφές» αγορές μικρών επιχειρήσεων

Apple: Οι «κρυφές» αγορές μικρών επιχειρήσεων

Τον Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε πει στους μετόχους ότι η εταιρεία αγόρασε 100 εταιρείες στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευάστρια των iPhone αγοράζει μία εταιρεία κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Τη στιγμή που οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί ακολουθούν την πεπατημένη, πραγματοποιώντας συμφωνίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Apple ακολουθεί μία διαφορετική στρατηγική. Ατομα που εργάζονται πλέον για λογαριασμό της Apple μέσω της εξαγοράς της επιχείρησής τους από τον αμερικανικό κολοσσό, αναφέρουν ότι η στρατηγική εξαγορών της εταιρείας εστιάζει στην προσέλκυση και απόκτηση ταλέντων με τεχνικές δεξιότητες από μικρότερες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Apple αποτιμά τις επιχειρήσεις αυτές με βάση των αριθμό των μηχανικών εργαζομένων τους, τους οποίους τους ενσωμωτώνει στις δικές της ομάδες εργασίας. 

Η Apple χρησιμοποιεί αυτές τις εξαγορές προκειμένου να επιταχύνει την επέκτασή της σε πεδία στα οποία χρειάζεται ταλέντα ή αναζητά κάποια συγκεκριμένα τεχνολογία. «Εχουμε δει εταιρείες, όπως Google, Facebook, Intel και Amazon να κάνουν συμφωνίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Apple αγοράζει πολλές μικρότερες startups, τη στιγμή που άλλοι ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν εδραιωμένους παίκτες», αναφέρει ο Νικλας Νίσον, αναλυτής της GlobalData, εταιρείας που παρακολουθεί τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. 

Ο Κουκ είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι η προσέγγιση της εταιρείας του είναι να εντοπίζει τα σημεία στα οποία αντιμετωπίζει προβλήματα σε τεχνικό επίπεδο και εν συνεχεία να αγοράζει εταιρείες που μπορούν να τα επιλύσουν. Ενα παράδειγμα είναι η εξαγορά της AuthenTec το 2012, που οδήγησε στην τελειοποίηση του σαρωτή των δακτυλικών αποτυπάτων στα iPhone. 

Γενικά, η Apple δεν ανακοινώνει τις μικρές εξαγορές της και συνήθως προειδοποιεί το προσωπικό των εταιρειών που εξαγοράζει να μην ενημερώνουν τα προφίλ τους στο LinkedIn για να δηλώσουν ότι τώρα εργάζονται για την Apple. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News