ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την ΑΜΚ της Alpha Bank

Tην επίσπευση της ημέρας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2021 για αύριο Δευτέρα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Services and Holdings. Η διοίκηση του ομίλου αναμένεται να ανακοινώσει και το ανανεωμένο Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου, μέρος του οποίου αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου της Alpha Bank θα ενημερώσει τους επενδυτές στις 11 π.μ. – αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – δημοσιοποιώντας παράλληλα και το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ που τοποθετείται την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 28η Ιουνίου.

Θα έχει προηγηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί για τα μέσα Ιουνίου – πιθανότατα στις 17 Ιουνίου.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στοχεύει στο να εξασφαλίσει ότι η Τράπεζα θα μπορέσει να ξεκλειδώσει υψηλότερα επίπεδα διψήφιας κερδοφορίας, χρηματοδοτώντας με ιδία μέσα τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας μέσω των πόρων που εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως διαβεβαιώνουν πηγές της Τράπεζας πρόκειται για την πρώτη ΑΜΚ με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, υπολογισμένη με βάση τις εκτιμώμενες απαιτήσεις δανειοδοτήσεων που θα προέλθουν από την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

H AMK θα γίνει με έκδοση νέων μετοχών χωρίς να προηγηθεί reverse split και οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακό δικαίωμα συμμετοχής, εφόσον διατηρήσουν το ποσοστό που διαθέτουν κατά την ημέρα σύγκλισης της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση.

H AMK έχει τη στήριξη του ΤΧΣ, που ελέγχει το 10,9% των μετοχών της Τράπεζας. Το 65% των μετόχων της Τράπεζας κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 9% εγχώριοι θεσμικοί και το 15% εγχώριοι ιδιώτες.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των όρων της αύξησης η τιμή του 1 ευρώ δείχνει να είναι με όρους αποτίμησης το ελάχιστο όριο για τη διάθεση των νέων μετοχών της Τράπεζας. Με ΑΜΚ στο 1 ευρώ, η αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των υφιστάμενων μετοχών υπολογίζεται στα 1,545 δισ. και με την προσθήκη των νέων που θα είναι αξίας 800 εκατ. ευρώ, η συνολική κεφαλαιοποίηση θα είναι στα 2,345 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο δείκτης της τιμής της μετοχής σε σχέση με τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/Tbv), όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά την ΑΜΚ θα είναι στο 0,36 ( 2,345/6,5 δισ.).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News