Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 21:33
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Γιατί η GameStop δεν πώλησε μετοχές της

Γιατί η GameStop δεν πώλησε μετοχές της

H GameStop αποφάσισε να μην εκμεταλλευθεί το υποκινούμενο από τη Reddit ράλι για να πωλήσει μετοχές της αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλουν οι ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση στην αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών.

Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο μίας άνευ προηγουμένου χρηματιστηριακής φρενήτιδος τον προηγούμενο μήνα, όταν μικροεπενδυτές οργανωμένοι σε social media, όπως η Reddit, αγόρασαν μαζικά μετοχές που είχαν σορτάρει αντισταθμιστικά ταμεία της Wall Street. Η χρηματιστηριακή αξία της GameStop εκτινάχθηκε από τα 1,4 δισ.δολαρια στις 11 Ιανουαρίου στα 33,7 δισ.δολάρια στις 28 Ιανουαρίου. Σε αυτό το επίπεδο, η GameStop θα μπορούσε να έχει αποκομίσει εκοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω πώλησης μετοχών της προκειμένου να αποπληρώσει το «βουνό» του χρέους της, που ανέρχεται στα 216 εκατ.δολάρια, με βάση στοιχεία στα τέλη του περυσινού Οκτωβρίου και να χρηματοδοτήσει τη μετάβασή της σε ψηφιακή υπηρεσία βιντεοπαιχνιδιών, καθώς οι πωλήσεις της στα καταστήματα έχουν βουλιάξει.

Παρ΄όλα αυτά, η GameStop ουδέποτε πώλησε μετοχές της, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, παρότι παρακινήθηκε από πολλούς αναλυτές να το κάνει. Τώρα που το ράλι έχει ξεθυμάνει και η μετοχή της έχει σημειώσει πτώση ξανά, η κεφαλαιοποίησή της περιορίστηκε στα 3,6 δισ.δολάρια. Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τις πηγές, ότι η GameStop εξέτασε το ενδεχόμενο να πωλήσει μετοχές της στη διάρκεια του ράλι. Ηδη, η εταιρεία είχε ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι σκόπευε να πωλήσει μετοχές της αξίας 100 εκατ.δολαρίων το Δεκέμβριο του 2020, μία επιλογή ωστόσο που δεν υλοποίησε.

Αυτό συνέβη επειδή με βάση το χρηματοοικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ, δεν μπορούσε να πωλήσει μετοχές της επειδή είχε στα χέρια της σημαντικές πληροφορίες για τα οικονομικά της τα οποία όμως δεν ήταν διαθέσιμα στο κοινό, όπως εξηγούν οι πηγές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί από τις εταιρείες να έχουν δημοσιοποιήσει τέτοιου είδους πληροφορίες όταν προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών. Oι πληροφορίες αφορούσαν στο τέταρτο τρίμηνο οικονομικής χρήσης της εταιρείας, που έληξε στα τέλη Ιανουαρίου. Τη στιγμή που η μετοχή της απογειώθηκε, τα στελέχη της εταιρείας είχαν ήδη ολοκληρώσει τα στοιχεία και είχαν σαφή εικόνα της κατάστασης του τριμήνου, ανέφεραν οι πηγές.

H GameStop θα μπορούσε να είχε πωλήσει μετοχές της ανακοινώνοντας προκαταρκτικά στοιχεία τριμήνου. Ομως, μία τέτοια κίνηση που θα γινόταν με σκοπό την πώληση μετοχών, θα συνοδευόταν από κάποια σημαντικά λογιστικά εμπόδια και κάποιους κινδύνους από πλευράς ρυθμιστικών αρχών που η εταιρεία δεν ήθελε να αναλάβει. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επωφελούνται της μεταβλητότητας της αγοράς για να πωλήσουν μετοχές της και ζητά από τις εταιρείες να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες στους επενδυτές για τους δυνητικούς κινδύνους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News